EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Италия спаси голяма частна банка чрез държавна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия спаси голяма частна банка чрез държавна

mail07:40 | 19.12.2019прегледи 891 коментарикоментари 0


Италианското правителство одобри преди дни спешно постановление, с което отпуска спасителна финансова помощ от до 900 милиона евро на кооперативната банка Пополаре ди Бари, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Банката, която миналата седмица обяви, че се нуждае от спешна инжекция от до 1 милиард евро, изпадна в затруднение да се справи с растящите загуби от кредити по време на кризата, която опустоши италианската икономика, особено в южната част на страната, където е основната дейност на банка Пополаре ди Бари. Тя беше поставена под специално управление на италианската централна банка в петък, но правителството на Джузепе Конте не успя да приеме спасителен пакет същия ден, защото няколко министри бойкотираха спешно свиканото правителствено заседание.

Новото правителствено заседание беше проведено в неделя вечер и прие капиталова инжекция за банката, която е най-големият кредитор в слаборазвития италиански юг. Постановлението на кабинета има за цел да създаде държавна "инвестиционна банка" в юга.

Според плана на правителството 900 милиона евро ще бъдат отпуснати на държавната Банка дел Медзоджорно-Медиокредито Централе, с които тя да финансира увеличаване на капитала на Пополаре ди Бари. От сумата 500 милиона ще бъдат използвани за бързо финансово укрепване на банката, а останалите ще бъдат заделени за бъдещи нужди, твърдят запознати източници.

Правителството иска в спасителния план да участва и междубанковият фонд за гарантиране на депозитите с около 500 милиона евро. Фондът обяви, че е получил молба за помощ от Пополаре ди Бари, но иска първо да проучи бизнес плана на банката, преди да вземе решение.

Кризата в Пополаре ди Бари увеличи натиска върху крехката управляваща коалиция на антисистемното движение Пет звезди и лявоцентристката Демократическа партия, които имат разногласия по растящия списък от икономически проблем - от съдбата на авиокомпанията Алиталия до затруднения металургичен завод Илва в Южна Италия.

Лидерът на Пет звезди Луиджи ди Майо поиска да знае защо централната банка е позволила положението на Пополаре ди Бари да се влоши толкова и кои банкови мениджъри са позволили да се натрупат толкова много лоши кредити.

Подобно на хиляди италианци, инвестирали спестяванията си в акции и облигации на местни банки, при спасителната операция 69 хиляди акционери в Пополаре ди Бари ще изгубят парите си в банката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg