EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Италия: Рестарт в рамките на 4 понеделника

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: Рестарт в рамките на 4 понеделника

mail14:44 | 26.04.2020прегледи 7826 коментарикоментари 0


Излизането от извънредните мерки заради коронавируса в Италия ще стане постепенно на четири етапа, като първият може да започне още в понеделник, 27 април, съобщават италиански медии, цитирани от Франс прес и БТА. Правителството още не е обявило нищо официално.

Четири понеделника ще определят ритъма на деблокирането на страната след изолацията, въведена на 9 март за предотвратяване на разпространението на Ковид-19, посочва в. "Кориере дела сера".

"Всичко ще зависи от кривата на случаите на зараза" и ако тя не се повишава, заводите за селскостопански машини и за лесовъдството ще могат да възобновят работа на 27 април", отбелязва изданието.

Ако няма изненади:

  • на 4 май ще бъдат открити строежите и текстилната и модната индустрия;
  • следващия понеделник, 11 май, ще бъдат отворени магазините за облекла и обувки, следвани от други търговски обекти;
  • на четвъртия понеделник, 18 май, ще дойде ред и на баровете, ресторантите и фризьорските салони.

Постепенното възстановяване на дейността, разбира се, ще бъде съпроводено от стриктни мерки за хигиена и социална дистанция.

Как ще се отваря икономиката?

Очаква се през уикенда италианският премиер Джузепе Конте да обяви как страната постепенно ще излиза от изолацията, наложена заради коронавируса. Поетапното излизане или така наречената фаза 2 ще започне на 4 май, но експерти от Научния и технически комитет към Италианската гражданска защита дават зелена светлина за подновяване на някои дейности още от идния понеделник, съобщава агенция АНСА, цитирана от БТА. Става въпрос за строителството и някои производствени и търговски дейности, без да се уточнява конкретно кои са те.

Министерството на транспорта на Италия публикува проект на насоки как да работи общественият транспорт, пише в. "Република". В документа се препоръчва на пътниците да спазват указанията, но няма да има глоби, а се разчита на чувството на отговорност на хората. По летищата движението на хората трябва да бъде организирано еднопосочно, за да не се смесват пристигащите и заминаващите, да няма струпване в зоните за чекиране, чакане и проверка за сигурността. В самолетите трябва да има разстояние между пътниците, същото ще важи и за автобусите, отвеждащи пътниците към самолетите. В самолетите и по летищата се препоръчва носене на маски, а това ще стане задължително, когато по някаква извънредна причина не може да се осигури физическа дистанция между хората.

В автобусите и трамваите няма да може да се купуват билети от водачите, пътниците ще се качват и слизат от различни врати. За да се избегне препълване на превозното средство, водачът ще може да решава да пропусне някои спирки.

В метрото на станциите ще трябва да се осигури еднопосочен поток на качващите се и слизащите пътници. Ще трябва да се въведат системи, които да контролират дали станциите и влаковете са препълнени. Ще се контролира и разстоянието между пътниците на ескалаторите. В този контрол ще участват и така наречените умни камери за наблюдение.

И в трамваите, и в автобусите, и в метрото някои места ще трябва да остават задължително празни и те ще бъдат отбелязани по съответен начин. Насърчава се купуването на билети онлайн или чрез мобилни приложения. Между автоматите за билети на самите станции ще бъде осигурено разстояние.

За влаковете и гарите също се препоръчва осигуряване на физическа дистанция и еднопосочно движение на пътниците. Във влаковете също ще има свободни места, които няма да се заемат. Билетите за влаковете на дълги разстояния ще се издават поименно, няма да се сервират храна и напитки. Препоръчва се също да се мери температурата на пътниците по гарите. Насърчава се купуването на билети онлайн и чрез мобилни приложения. Между автоматите за билети на самите гари ще бъде осигурено разстояние.

Обща препоръка към пътниците на влаковете и на обществения транспорт е да покриват устата и носа си при пътуването и да избягват да си пипат лицето.

Италианският институт за осигуряване при трудови злополуки препоръчва на работните места, където има повече от един човек в помещение, да се носят маски. Насърчава се продължаването на дистанционната работа, там където това е възможно, като работодателите трябва да подпомагат работниците по отношение на техниката и софтуерите за този дистанционен труд, отбелязва АНСА.

Ще се съживили туризмът?

В. "Стампа" пише, че ресторантите и баровете вероятно ще подновят работа с повече маси навън и без използване на климатици.

"Република" пише, че щетите за италианския туризъм от изолацията заради Ковид-19 са 66 милиарда евро. Изданието публикува и позиция на Италианския статистически институт, според който жертвите на Ковид-19 в Италия може да са с 10 000 повече от официално съобщените.

В. "Стампа" публикува изследване на миланския университет "Вита-Салуте Сан Рафаеле", според което най-много смъртни случаи от Ковид-19 е имало в провинциите Лоди, Бергамо и Пиаченца, които са в Северна Италия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg