EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия: "Златни права" при сливания и придобивания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: "Златни права" при сливания и придобивания

mail11:56 | 12.05.2022прегледи 804 коментарикоментари 0


Италианският парламент разшири специалните правомощия на правителството в Рим за проверка, за да защити ключови национални активи, като прибави към контролираните сектори и хидроелектрическия, както и новите компании, които планират да оперират в индустрии, считани за стратегически. Това заявиха италиански депутати, цитирани от Ройтерс.

Правителството, ръководено от премиера Марио Драги, използва така наречените си "златни права", за да постави условия пред множество сливания на компании, както и за да блокира опити на Китай да разшири присъствието си в третата по големина икономика в еврозоната.

Промените, одобрени от Сената, бяха въведени с правителствен указ, който първоначално беше създаден, за да засили регулацията срещу поглъщания в телекомуникационната и отбранителната индустрия.

Също така горната камара на италианският парламент реши, че ще се изисква уведомление до правителството за създаване на компании, опериращи в сектори, считани за стратегически, в случай че в нея нерезидент на Европейския съюз притежава дял от поне 10 процента, показва парламентарен документ, видян от Ройтерс.

Отделна поправка постанови, че "златните права" се прилагат и за компании, които оперират големи водноелектрически концесии като язовири.

Разширяването на "златните права" към водноелектрическия сектор е решаваща стъпка към екологичния преход, както и за придаване на стойност на икономическите и енергийните активи на Италия, каза Андреа Чиофи, сенатор от "Движение 5 звезди", който насърчава мярката.

Като част от плановете си за засилване на контрола върху корпоративните поглъщания, италианското правителство скоро ще създаде специална служба, която да наблюдава сделките за сливания, включващи стратегически компании.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg