EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италианската мафия с по- високи доходи през 2009 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италианската мафия с по- високи доходи през 2009 г.

mail10:23 | 28.01.2010прегледи 1585 коментарикоментари 0


Печалбата на италианската мафия през 2009 г. е нараснала с почти 8 %, достигайки 78 млрд. евро, става ясно от доклад на Асоциацията на малките предприятия и търговците на дребно Confesercenti, цитирана от електронното издание на в. Ведомости. В същото време БВП на Италия се е понижил с почти 5 %, съобщава Reuters.
„Mafia Inc. увеличават позициите си като водеща италианска компания,” пишат авторите на доклада. Според тях „съществува риск от това, мафията да се възползва от трудностите, които някои крупни компании изпитват, преживявайки криза на ликвидността, и да се опита да тайно и сериозно да навлезе на фондовия пазар.”
Кризата позволи на мафията активно да се включи в прането на пари в резултат на спада на цената на активи. Като допълнение, представителите на мафията успяват лесно да наемат работна ръка сред многобройните безработни, става ясно от доклада.
Основните доходи (68 млрд. евро) мафията получава от търговия с наркотици, трафик на хора, оръжие и контрабанда. На второ място идва „бизнес - дейността”, като държавни поръчки, хазарт, фалшификация (25 млрд. евро); останалото организираните престъпни групи печелят от изнудване и лихварство. От грабежи и измами са спечелени приблизително 1 млрд. евро, а от проституция - 600 млн. евро.
През 2009 г. мафията е похарчила за заплати 1,17 млрд. евро, за подкупи на официални лица - 2,75 млрд. евро, за инвестиции 26 млрд. евро.
Докладът и данните са събрани от SOS Impresa - аналитично звено на Confeserscenti, въз основа на полицейски информатори, магистрати, държавни чиновници и членове на сдружението на Асоциацията за малък и среден бизнес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg