EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италианската икономика страда от залеза на занаятчийството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италианската икономика страда от залеза на занаятчийството

mail10:00 | 22.12.2010прегледи 474 коментарикоментари 0


Четирима духачи на стъкло изпълняват внимателно режисиран танц пред огнището, нагрято до червено, докато създадат 60 стъклени ангелчета с златиста дантела за нюйоркски търговци на дребно, описва в репортаж от Венеция Колийн Бари от Асошиейтед прес.
Хореографията е очарователна, тъй като един от духачите оформя стъклото и го предава на друг, който го върти, докато главата на ангела се появи върху робата във форма на конус.
Но поръчка за 60 ангелчета едва поддържа огъня в огнището.
Традиционното занаятчийство в Италия, свързано със стъклото, кожата, бижутата и мебелите, сега е под натиска на чуждестранната конкуренция, а понякога и на остарелия начин на правене на бизнес - рисков фактор за икономика, която се нуждае от по-голям растеж, за да убеди пазарите, че може да се справи с големия товар на дълга през следващите години и да избегне въвличане в европейската дългова криза.
През 2007 година е имало 1200 духачи на стъкло, които са работили на венецианския остров Мурано, според консорциума Promovetro. Днес са само 850 или с 30 процента по-малко, като много от тях работят само по няколко часа.
Проучване на Националната конфедерация на занаятчийството сочи, че фалитите на занаятчийски компании са нараснали с 18 процента през тази година спрямо миналата. Стагнацията е показателна за опасностите пред италианската икономика.
Като цяло растежът е спрял през последното десетилетие на равнище от средно 1,6 процента годишно, което не е достатъчно, за да не възникват въпроси, свързани със способността на страната да остане настрани от бъркотията, довела до спасителните заеми за Гърция и Ирландия. През изминалите десетилетия Италия остави лирата да поевтинее, за да извлече конкурентни предимства при износа, но вече не може, тъй като сега използва еврото.
Битката на премиера Силвио Берлускони за политическото му оцеляване (победата му с минимална преднина при вот на недоверие миналата седмица засенчва предстоящата суматоха) отвлича вниманието от необходимостта от дългосрочни реформи и политики, които ще съживят икономиката и, макар в по-малка степен, историческата търговия със стъкло на Мурано.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158