EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италианките щастливи като мениджъри, после майки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италианките щастливи като мениджъри, после майки

mail17:30 | 04.12.2012прегледи 335 коментарикоментари 0


Животът може да бъде труден за италианката, която често не получава равни възможности за наемане на работа като мъжете и трябва да се примирява с по-ниска залата от тяхната. Не достигат помощите за работещите майки, а задачите в домакинството не са разпределени по-равно, информира ДПА.
Намаляващата раждаемост и фактът, че все повече жени работят, означава, че италианското общество се променя бързо, като вече не господства традиционната представа за италианската майка, вързана за печката.
Според проучване на министерството на заетостта заедно с Италианския национален институт за социално осигуряване равнището на раждаемост се е понижило до 1,4 деца на жена през 2012 година. Най-рязък е спадът в двойките, при които и мъжът и жената са италианци, като спадът е 1,3 когато се изключат случаите, в които жената е чужденка. Италианците се женят по-късно, като популярността на църковния брак също намалява. Проучването е установило, че през 2009 година над една трета от двойките (37,2 процента) не са се ангажирали с църковна церемония, което е три пъти повече спрямо цифрата от 1980 година.

Италианските прекарват все по-малко време в кухнята в сравнение с техните предшественички. Интернет проучване, обхващащо 500 жени и направено през пролетта от психоложката Серенела Саломони в Падуа, установи, че повечето от анкетираните жени прекарват по-малко от половин час дневно в готвене.
Една трета от запитаните готвят само 15 минути дневно, 22 процента прекарват по-малко от половин час в кухнята. Само 7 процента посочват, че отделят традиционния един час дневно за приготвяне на храната.
Учудващо е обаче, че днешните жени гледат средно по 4 часа седмично програми за готвене, отбелязва Саломони. Ако се вярва на мнението на италианския мъж, тази любов към готварските програми не е довела до приготвянето на по-вкусна храна. Около 40 процента от мъжете се оплакват, че предлаганата им храна е чудновата и прекалено свързана с диети, докато 15 процента отравят критики за липса на фантазия и твърдят, че менюто е прекалено подчинено на желанията на децата.
От традиционната италианска "мама" се очаква да работи, готви и да поеме грижата за децата, а съпрузите им не помагат особено. Тази представа обаче не отговаря точно на реалността за жената в модерна Италия, където кариерата е важна, а много от  италианките се борят да запазят работата си на фона на икономическата криза в еврозоната. Макар сега мъжете да помагат повече, отколкото преди, жените все още вършат 70 процента от домакинската работа, според проучване на Националния статистически институт и Италианския национален институт за социално осигуряване. Като се отчете работата и домакинстването, жените все още прекарват средно 75 минути повече с децата си, отколкото мъжете. Жените все още имат по-големи трудности при съчетаването на работата и грижата за семейството, според проучването.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg