EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Исторически провал на ХСС в Бавария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Исторически провал на ХСС в Бавария

mail20:25 | 14.10.2018прегледи 789 коментарикоментари 0


Християнсоциалният съюз, главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя днес исторически провал на регионалните избори в Бавария и отслаби допълнително правителството на германската канцлерка, предаде Франс прес.
    На регионалните избори баварските избиратели наказаха съюзниците на Меркел, посочва Асошиейтед прес.
    ХСС - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неин коалиционен партньор във федералното правителство, бе доминиращ в провинцията от 50-те години на миналия век. Днес той получи 35,5 на сто от гласовете и остава първа политическа сила, но с 12 процента по-малко в сравнение с изборите през 2013 г. и губи абсолютното си мнозинство в регионалния парламент. Това е най-лошият резултат на ХСС в Бавария, в чийто парламент партията имаше абсолютно мнозинство през последните 56 години (с изключение на пет) и управляваше процъфтяващата германска провинция в продължение на 61 години. Сега ХСС ще трябва да търси некомфортна коалиция с една или повече други партии. "Това е горчив ден за Християнсоциалния съюз", каза неговият генерален секретар Маркус Блюме.
    Лоша новина за г-жа Меркел е, че и другият й партньор в германската управляваща коалиция - социалдемократите, понасят удар с получените 9-10 процента от гласовете, отбелязва АФП.
    Печеливши от изборите са Зелените, които стават втора политическа сила с 18-19 на сто от  гласовете, и крайнодясната Алтернатива за Германия, която е против Меркел и против имиграцията и получава 11 на сто от гласовете. Независимите консерватори - Свободните избиратели на Бавария, взимат 11,5 процента, а последни са Свободните демократи с 5 на сто.
    Възможни партньори на ХСС са Свободните избиратели - местна дясноцентристка партия, и Свободните демократи, прогнозира Асошиейтед прес. Друга възможност са Зелените, които по традиция са опоненти на ХСС, имат по-либерален подход към миграцията и поставят акцент върху екологичните проблеми.
    Предстои да се види дали и как резултатите от изборите в Бавария ще се отразят на стабилността на правителството на Меркел. "Вторичните трусове" от тези избори могат да се забавят, защото на 28 октомври ще има регионални избори и в съседната провинция Хесен, добавя АП.

Десет любопитни факти за Бавария, за които разказва накратко Дойче Веле.

Бавария заема една пета от територията на Германия. И още: това е федералната провинция с най-силна икономика. Представяме Ви десет любопитни факти за Свободна държава Бавария:

Алпите

Бавария означава планини, но нима става дума само за Алпите? Не, почти цялата южна германска провинция е планинска: тук са Фихтелгебирге, планината Рьон, Ветерщайнгебирге... Вярно е обаче, че най-високият връх на Германия се намира в Алпите - Цугшпитце. Само че Алпите не са разположени само в Германия - през западната част на Цугшпитце преминава границата с Австрия.

Брецел

Соленият геврек "брецел" е също толкова баварски, колкото бирата и кожените панталони. Поне баварците виждат нещата по този начин. Швабите от съседната провинция Баден-Вюртемберг обаче също имат претенции към "брецела".

Какъв точно принос е дал към Октоберфест великият Алберт Айнщайн? На този въпрос ще отговорим накрая. Преди това Ви предлагаме букет от любопитни факти за баварския народен празник, който стартира днес. (22.09.2018)

Основан през 1945 година като Християнконсервативна народна партия, ХСС е смятан за баварската политическа "посестрима" на Християндемократическия съюз (ХДС). Причината: за ХСС могат да гласуват единствено избирателите в Бавария, а консерваторите в останалата част на Германия гласуват за ХДС. Тъй като ХСС е на власт от почти 60 години, политиката на тази партия до голяма степен моделира Свободната държава Бавария. На изборите за Ландтаг (провинциален парламент) тази неделя ХСС ще се бори за запазването на властта.

Максимилианеум

Баварският Ландтаг в Мюнхен носи името Максимилианеум. Сградата е изградена по поръчка на крал Максимилиан Втори - като дом за академичния елит на Бавария. На 14 октомври баварците ще избират за 18-и път нов състав на 180-местния парламент.

Крал Лудвиг Втори

Преди да стане Свободна държава и федерална провинция на Германия, Бавария е била кралство, управлявано между другото и от Лудвиг Втори. Тъй като е предпочитал да строи замъци вместо да управлява, той е наричан "кралят от приказките". Един от неговите шедьоври - замъкът Нойшванщайн в областта Алгой - и до днес е сред най-посещаваните туристически обекти в цялата страна.

"Лаптоп и кожени панталонки"

Бавария е германската провинция с най-силна икономика - тя произвежда една пета от БВП на страната. С голям принос за този успех са многобройните високотехнологични фирми, най-вече в района на Мюнхен, но също така и традиционните семейни компании като Adidas или Fendt. Самите баварци наричат тази успешна рецепта, съчетаваща традициите с модерността, "лаптоп и кожени панталонки".

Пумукъл

Знаете ли, че любимият на много деца Пумукъл е от Мюнхен? Коболдът с рижава коса извършва всевъзможни пакости в една дърводелска работилница в баварската столица и така постоянно ядосва майстор Едер. Автор на детската книжка е Елис Каут.

Октоберфест

Октоберфест е най-големият народен празник в света. Всяка година той привлича в Мюнхен милиони посетители от цял свят. Октоберфест е възникнал като кралско сватбено увеселение. Днес празникът все по-често е критикуван заради масовата консумация на огромни количества прескъп алкохол.

Туризъм

Бавария е най-посещаваната от чужденци германска провинция. Нищо чудно, че туризмът е един от най-важните икономически отрасли на Свободната държава. Баварското министерство на икономиката дори определя туристическия бранш като важен за "създаването на баварската идентичност" отрасъл.

Независима Бавария?

Бавария се нарича Свободна държава и се гордее с това. В действителност обаче тя е една съвсем нормална федерална провинция. Между нея и останалите 15 провинции обаче все пак съществуват някои различия - например в избирателното право и в партийния живот. Намират се и политически движения, които от време на време се заиграват с темата за отцепването на Бавария и обявяването на независимост. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg