EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Истината за взрива в Челопечене неясна още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Истината за взрива в Челопечене неясна още

mail09:40 | 19.08.2011прегледи 800 коментарикоментари 0


Три години след инцидента край военното поделение край Челопечене, военните се надяват да прочистят района до Нова година. Така до тогава и експертната група може би ще успее да установи окончателно и какво е причинило взрива в поделението.  Това стана ясно по време на медийния ден във войскови район 2138 - Челопечене за хода на операция "Горещо лято 2011". Прокуратурата поръча комплексната пожаро-взриво-техническа експертиза, която да отговори на въпроса какво е причинило взрива. Три години след него все още няма виновни и неизвестните за инцидента ще останат до Нова година. В експертната група има специалисти от няколко служби в МВР, Военната академия "Г. С. Раковски" и Академията на МВР.
Моята лична надежда беше прочистването да приключи до Нова година, каза зам. – военният министър Валентин Радев. За дълбочинно прочистване е останал технически район 3 от 33 декара и водните площи. За прочистването им обаче българската армия няма необходимата техника, затова е поискала помощ от САЩ. Радев обаче уточни, че ако това не е възможно, то прочистването ще продължи и пролетта на следващата година.
С прочистването днес се запозна на място и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който посочи, че на 3 юли 2008 г. България е била "разтърсена от ужасния инцидент". "Събитието показа голямата потенциална заплаха за хората и околната среда от складирането на големи количества остарели оръжия и муниции", каза Уорлик. Той припомни, че през 2008 г. американците похарчили близо 300 000 долара за прочистване на повърхността. Освен това миналата година той и зам. – министър Радев подписват споразумение за втора фаза – дълбочинно прочистване на техническия район 3 и водните площи. За този проект правителството на САЩ заделило около 3,18 млн. долара. Според Уорлик работите по тази фаза ще приключат до следващата пролет.
Американците включват в работата и 24 човека от съседните на поделението населени места и им плащат по 800 лв. заплата за това. Очаква се в средата на септември в прочистването да се включат и експерти от Черна гора за водното прочистване. Те са от регионалния Център в Черна гора за разминиране и справяне с излишните боеприпаси и са специализирани за прочистването под вода, като имат 48 експерти.
МО съсредоточава усилията си да подготви и "енерговъоръжи" нашите специални части – инженерните части с ново оборудване, каза зам. – министър Валентин Радев. Той посочи, че ведомството е планирало малко под 1 млн. - 700 000 лв. за доставка на екипировка. Това ще стане по три процедури, парите са планирани от МО за тази година, но крайната цена на екипировката зависи от цените, които фирмите ще предложат. "До Нова година е изпълнението за тях – дано успеем да доставим робот, няколко броя тежки костюми и едни устройства за специално управление на контролирани взривове", каза Радев и посочи, че тя е не само за Челопечене. Той изтъкна, че за две години МО е намалило големите си задължения към външни компании от 570 млн. лв. на по малко от 110 млн. "Повече от 3 – 4 пъти намалихме тази задлъжнялост и вече можем да отделим пари, включително за утилизация, включително за това оборудване за инженерните подразделения", така обясни откъде ще дойдат парите за новите придобивки зам. министърът.
Българското военно министерство обаче купи няколко дни след инцидента - робот, който да помогне при унищожаването на невзривилите се боеприпаси в района на поделението край Челопечене чрез водно-абразивно рязане. Тази придобивка струваше над 350 000 евро, но тя бързо се развали. Тогава Валентин Радев беше експерт в групата, която работеше по отстраняването на последиците от взрива и лично участва в демонстрацията на новата техника. Днес той каза, че тогава за ремонт са поискани 50 000 евро и те отказали да го ремонтират. Три години след инцидента зам – министърът днес каза, че този робот "в момента не ни трябва". "До сега не се е налагало това и няма такава причина. В момента боеприпасите, които ги намираме – имаме технология, по която ги унищожаваме", посочи той. Така големите боеприпаси се унищожават или в т. нар пещ на място или на полигона в Сливница. "Няма такива големи боеприпаси, които ги намираме на разстояние, каквито намирахме тогава и роботът беше необходим", каза той. Най – вероятно днес скъпата покупка, която няма да бъде използвана, стои в някой склад. Валентин Радев обаче уточни, че на нея "все някога ще се направи ремонт". Така МО ще задели 50 000 евро, за да вкара в употреба машина за 350 000, когато тя потрябва.
Прочистването това лято е трета фаза на операцията "Горещо лято". То стартира на 5 август и цели окончателното прочистване на района. Американците са у нас от 26 май, а ефективната работа по прочистването на техническия район - мястото, където стана взривът, започна в средата на юли. От началото на операцията до момента са открити 2414 боеприпаси, от тях до този момент са унищожени 956. За първата операция са дадени 1 037 000 лв и в нея участваха 450 военни и цивилни. За втората фаза на операция през 2010 г. са дадени 225 000 лв. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg