EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Испания:Държавна банка купува частна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания:Държавна банка купува частна

mail16:40 | 28.06.2017прегледи 771 коментарикоментари 0


Испанската държавна кредитна институция Bankia се съгласи да придобие Banco Mare Nostrum (BMN) посредством суап сделка, при която всеки 7,8 от акциите на BMN ще бъдат заменени за една акция на Bankia, като сделката се оценява на около 825 млн. евро, съобщава агенция Ройтерс.

Сделката е факт на фона на течащата през последните години консолидация в испанския банков сектор, след като броят на кредитните институции намаля до 13 от 55 през 2008 година - точно преди да се спука балонът на жилищния пазар, довело до близо петгодишна икономическа криза в страната.

Двете национализирани испански банки, които бяха формирани навремето чрез сливане на няколко фалиращи кредитори, бяха спасени в разгара на финансовата криза с около 24 млрд. евро под формата на публични средства, след като те претърпяха тежки финансови загуби от притежавани от тях лоши имотни кредити. По този начин държавата стана собственик на около 66% от Bankia (четвъртия по големина кредитор в Испания) и около 65% от по-малкия кредитор в лицето на BMN.

В изявление до испанския пазарен регулатор Bankia посочи, че ще емитира максимум 205,7 млн. евро под формата на нови акции, като чрез събраната сума ще спомогне за финансиране на сделката с BMN и очаква след три години да увеличи печалбата за акция с 16%, излизайки на позитивна територия още догодина.

Сделката трябва да бъде финализирана до края на тази година, допълни голямата испанска банка.

Bankia, чиито акции поскъпват с над 3% в началото на днешната търговия след новината за поглъщането на BMN, обяви, че по-късно днес ще проведе специална конференция с анализатори, за да обясни подробности за постигната сделка.

Сделката е част от процеса на консолидация и стабилизация на банковия сектор в южните страни - членки на еврозоната, който пострада сериозно по време на глобалната финансова и икономическа криза.

По-рано този месец голямата испанска банка Santander обяви, че ще закупи сериозно закъсалата Banco Popular за 1 евро и ще осъществи повишаване на капитала с около 7 млрд. евро, за да покрие капиталовите и обезпечаващи изисквания с цел подобряване на финансите на по-малкия си конкурент.

През изминалия уикенд пък страна ясно, че италианското правителство е взело решение да предостави финансова помощ от 5,2 млрд. евро на банковата групировка Intesa Sanpaolo, която да поеме "добрите" активи на Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza. Властите в Рим също така се ангажираха да предоставят до 12 млрд. евро като правителствена гаранция за ликвидиране на лошите банкови активи на двете закъсали финансови институции.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg