EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания ще съди Германия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания ще съди Германия?

mail15:10 | 01.06.2011прегледи 510 коментарикоментари 0


Испанското правителство обмисля да предприеме съдебни действия срещу хамбургските власти за това, че са посочили испанските краставици като евентуален източник на смъртоносната бактерия ентерохеморагична Ешерихия коли (ЕХЕК) в Северна Германия, предаде АФП. Градските власти в Хамбург признаха вчера, че направените частични изследвания изключват за момента испанската селскостопанска продукция като източник на бактерията. "Бакретията не е в Испания", заяви по радио Кадена Сер днес испанският министър на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба.
"Когато истината бъде установена, остава да се възстановят щетите, които са значителни", добави той. Федерацията на испанските производители и износители на плодове и зеленчуци (Fepex) обяви вчера, че загубите от психозата, свързана с испанските селскостопански продукти, са на стойност 200 милиона евро седмично.
Междувременно германските лаборатории съобщиха, че вече използват нов тест за откриване на смъртоносната бактерия ЕХЕК в храните, който е разработен от германски и френски учени, съобщи АФП. Федералният институт за оценка на рисковете съобщи, че тестът е на разположение на провинциите, които се стараят да ограничат епидемията, предизвикана от щам на ентерохеморагична ЕХЕК.
"Надяваме се, че този тест ще допринесе за откриване на източника на заразата с щама 0104:H4 на бактерията ЕХЕК и за бързото изтегляне на рисковите храни от пазара" - каза директорът на института проф. Андреас Хензел. Тестът е разработен от учени от Федералния институт за оценка на рисковете и техни френски колеги от Националната агенция за санитарна безопасност.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg