EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания спира "златните визи" за чужди инвеститори в имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания спира "златните визи" за чужди инвеститори в имоти

mail14:59 | 10.04.2024прегледи 672 коментарикоментари 0


Испания ще прекрати програмата за т.нар. "златни визи", които се издават на граждани на страни извън Европейския съюз, инвестирали значителни средства в недвижими имоти в страната. Това съобщи пред журналисти в Мадрид испанският премиер Педро Санчес, предаде Ройтерс.

Програмата предвижда чужденците, които инвестират поне 500 000 евро в пазара на недвижими имоти в Испания, да получат правото да пребивават и да работят в страната в продължение на три години. Тези инвестиции не трябва да са реализирани чрез ипотечни кредити. 

"Днес 94 от всеки 100 подобни визи са свързани с инвестиции в недвижими имоти (...) в големи градове. Местните жители, които работят в тези градове и плащат данъците си в тях, е почти невъзможно да си намерят прилични жилища", заяви Санчес.

Съседна Португалия наскоро обнови собствената си програма за "златни визи". Лисабон спря издаването им на инвеститори в недвижими имоти, за да се справи с жилищната криза в страната.

Чужденците, които желаят да получат право на пребиваване в Португалия, обаче могат да вложат парите си в инвестиционни фондове. 

Европейската комисия отдавна призовава страните от ЕС да прекратят подобни визови програми, тъй като те създават риск за сигурността им, посочва Ройтерс./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055