EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания: "Подемос" трета, НП - първа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания: "Подемос" трета, НП - първа

mail07:42 | 21.12.2015прегледи 1599 коментарикоментари 0


Испанската Народна партия (НП) на премиера Мариано Рахой е подкрепена от 28,72 процента от избирателите и получава 123 места в 350-местната долна камара на парламента - Конгреса на депутатите, показват официалните резултати, публикувани след преброяване на всички бюлетини и цитирани от Франс прес.
Наказана за политиката си на икономии и за корупцията в страната, където всеки пети човек в активна възраст е безработен, НП изгуби абсолютното си мнозинство и сега разполага с 63 места по-малко, отколкото през 2011 г., като с това бележи най-слабия си резултат от 1993 г. насам.
Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) е втора с най-лошите резултати в цялата си история. Вчера тя бе подкрепена от 22 процента от гласоподавателите и получава 90 места в Конгреса на депутатите.
Лявата радикална партия "Подемос" и съюзниците й (с 22,6 процента от гласовете) си осигури 69 места, а другата нова формация в парламента - либералната "Сиудаданос" праща 40 депутати в Конгреса, подкрепена от 14 на сто от избирателите.
Избирателната активност надхвърли 73 процента.
Испания оставя новото си правителство в неизвестност, гласи заглавието в консервативния в. А Бе Се. "Народната партия печели, но ще й е много трудно да управлява", отбелязва в. "Паис", докато каталунският всекидневник "Периодико" излиза с водеща статия под формата на обява: "Търси се президент за Испания".
Сценарият с раздробяването, от който мнозина се опасяваха, в крайна сметка се осъществи. Испанците искаха да обновят политическата си класа, но не стигнаха достатъчно далеч, за да променят радикално положението. Те настояват за преговори и консенсус между партиите, заключава "Паис" в редакционна статия.
Големите партии изглежда не могат да разчитат на спасение от малките - "Сиудаданос" и "Подемос", които не престават да ги отричат и нееднократно заявиха, че няма да ги подкрепят, тъй като според тях те въплъщават "старата политика".
Сега предстои решаването на истинско судоку, тъй като нито левият, нито десният блок имат абсолютно мнозинство. НП заедно със "Сиудаданос" има 163 места, а за абсолютно мнозинство са нужни 176. Блок на социалистите и "Подемос" би осигурил общо 159 места.
Друга възможна конфигурация е трипартиен съюз между "Подемос", "Сиудаданос" и социалистите (общо 199 места) за налагане на промяна в управлението, но този сценарий е сложен.
Остава подкрепата на малките регионални сепаратисти формации от Каталуния, Страната на баските и Канарските острови, които биха могли да помогнат на евентуален ляв блок да достигне нужния брой места, отбелязва АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg