EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания одобри "златното правило"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания одобри "златното правило"

mail14:40 | 02.09.2011прегледи 364 коментарикоментари 0


Испанският парламент днес одобри конституционна реформа, задължаваща правителството, регионите и общините да ограничат бюджетните си дефицити, предадоха DPA и FP. Депутатите подкрепиха реформата с 316 гласа "за" и 5 "против" въпреки нарастващото социално и политическо недоволство в цялата страна.
Проектът, който трябва да бъде одобрен с три пети от гласовете, подлежи на одобрение и от Сената идната седмица. Испания избра спешната процедура, за да утвърди реформата преди разпускането на парламента на 27 септември заради предсрочните избори на 20 ноември. Няма никакви съмнения за окончателното приемане на текста, вписващ в конституцията принципа за ограничаване на бюджетния дефицит, тъй като управляващите социалисти и основната дясна опозиционна Народна партия постигнаха споразумение. С тази реформа Испания ще стане първата страна, отговорила на призива на Франция и Германия на 16 август за въвеждане на "златното правило" за бюджетна стабилност в еврозоната до лятото на 2012 година. Европейската комисия още във вторник приветства решението на испанските депутати като "положително действие". Вчера германската канцлерка Ангела Меркел поздрави испанския си колега, като му каза, че реформата е важна за доверието към Испания и нейните ангажименти.
Реформата, включваща ограничение на дефицита до 0,4 процента от БВП от 2020 година, цели да изтъкне добрата воля на Мадрид на фона на продължаващия скептицизъм на финансовите пазари. Строгите икономии обаче не се посрещат с ентусиазъм от населението на страната, чиято икономика силно пострада след спукването на балона на недвижимите имоти, а безработицата от 20,89 на сто е рекордна сред промишлено развитите страни. Още повече, че те се добавят към вече прилаганите от две години бюджетни ограничения, включително премахване на някои социални помощи и орязване на заплатите на държавните служители. За напрежението допринасят и областите, чиито автономни власти почти навсякъде са в ръцете на десницата след местните избори през май. Те обявиха повсеместни икономии в опит да се борят със своите дефицити. Във вторник централната област Кастиля-Ла Манча, родината на прочутия Дон Кихот, обяви намаление на бюджета с 20 процента през 2012 година, което според социалистите ще унищожи 15 000 работни места. В района на Мадрид учителите заплашват със стачка през септември заради орязването на бюджета за образование.

 


Тагове: Испания, бюджет,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057