EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания иска помощ за банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания иска помощ за банките

mail16:15 | 08.06.2012прегледи 460 коментарикоментари 0


Испания се нуждае от финансова помощ от 50 до 100 млрд. евро, за рефинансиране на банките си и се очаква през този уикенд страната официално да поиска финансова помощ, съобщи Ройтерс като се позова на два високопоставени източника от ЕС и един от Германия.
Молбата за помощ ще бъде отправена след конферентен разговор на финансовите министри на еврозоната в събота, уточниха двата източника от ЕС. Ще бъде разпространено и изявление на Еврогрупата.
"Обявяването се очаква в събота следобед," отбеляза единият от източниците.
Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) понижи снощи рейтинга на Испания с три степени до ВВВ с отрицателна перспектива.
Друга от трите големи рейтингови агенции, Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's), пореди това предупреди, че испанските банки, които в момента пораждат безпокойства в еврозоната, трябва да приемат до 2013 година загуби между 80 и 120 милиарда евро, свързани с отпуснатите кредити.
В същото време стана ясно кои испански банки имат най-спешна нужда от помощ. Това са Каталуня кайша (CatalunyaCaixa) и Нова Галисия (Novagalicia), които ще имат нужда от държавна помощ от 9 милиарда евро, за да се възстановят. Това съобщи Франс прес, която се позовава на испански медии, цитиращи испанската централна банка.
Сумата е била посочена вчера от подуправителя на централната банка на изслушване в Конгреса при закрити врата. Тя ще се прибави към спасяването на Банкиа (Bankia), най-скъпото в испанската история, което ще струва 23,5 милиарда евро, от които 19 милиарда тепърва трябва да бъдат намерени. Общо тези три банки ще струват на държавата над 30 милиарда евро, което засилва и без това големите безпокойства на инвеститорите спрямо сектора, разклатен след спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 година.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg