EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания & Ирландия се стабилизираха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания & Ирландия се стабилизираха

mail12:34 | 03.08.2015прегледи 2049 коментарикоментари 0


Испания и Ирландия бяха сред европейските държави, които бяха ударени най-зле по време на световната финансова криза, но успяха да реализират стабилно възстановяване, а продължителният период на икономии наближава своя край със завръщането на потребителското и бизнес доверието.
Рекордните разходи на чуждестранните туристи помогнаха на Испания да запише най-бързия си растеж за тримесечие от 2007-а досега, докато ирландската икономика се завърна до предкризисния си размер, като нарасна шест пъти по-бързо от по-широката еврозона.
Туристите са инжектирали 6,5 млрд. евро в икономиката на Испания през юни, нараствайки с 4,3% спрямо предходната година. Данните за първата половина на годината също бяха рекордни, показвайки 28,2 млрд. евро и увеличение от 7,4% спрямо същия период на 2014-а, помагайки на испанската икономика да нарасне за осмо последователно тримесечие.
Като цяло икономиката нарасна с 1% през второто тримесечие, спрямо 0,9% през първото, показаха предварителните данни от INE, националната статистическа служба. Официални данни от Дъблин, забавени поради редици обширни ревизии, показаха, че икономиката е нараснала с 1,4% през първото тримесечие.
От МВФ очакват испанската икономика да нарасне с 3,1% през 2015-а, докато тази на Ирландия с 4%. По-рано през седмицата Ирландската централна банка, която е една от най-предпазливите що се отнася до официалните прогнози, повиши очакванията си за растеж за тази и следващата година съответно до 4,1% и 4,2%.
"Нормалността се завърна", коментира Дани Маккой, ръководител на Ibec, лобито на ирландските работодатели. Стоковите брокери от Goodbodyпък изчислиха, че икономиката на Ирландия се е завърнала до предкризисните си нива през третото тримесечие на миналата година.

Източник:БНР, Бул Тренд Трейдър

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg