EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Исландия:Отново свободно движение на капитали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Исландия:Отново свободно движение на капитали

mail12:37 | 14.03.2017прегледи 643 коментарикоментари 0


Ограниченията за движение на капитали, въведени от правителството на Исландия по време на финансовата криза от 2008-2009 година ще бъдат отменени на 14 март. Това съобщиха официално на пресконференция премиерът на островната държава Бярни Бенедиктсон и министърът на финансите и икономиката Бенедикт Йоханесон.

Измененията в правилата, които ще бъдат направени в законите на страната, ще дадат възможност на жителите на страната, както и на исландските компании и пенсионните фондове, свободно да обменят исландската крона в други валути, да внасят и изнасят капитали, да инвестират в чуждестранни икономики.

Ограниченията върху финансовите операции, както и върху свободния обмен на исландската крона, бяха въведени след като трите най-голуеми банки в страната банкрутираха. Тази политика даде възможност да се спре резкия спад на обменния курс на кроната, но сега, според правителството, икономиката на страната се е възстановила вече не са необходими по-голямата част въведените ограничения. Някои от тези ограничения бяха свалени през изминалите години. В страната обаче ще останат в сила мерките, засягащи офшорните активи в исландски крони.

По данни на исландското Министерство на финансите и икономиката през 2016 година брутният вътрешен продукт се е увеличил със 7,2% - почти с една трета повече от прогнозите на държавната статистика. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg