EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Искров се закле за втори мандат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Искров се закле за втори мандат

mail14:29 | 09.10.2009прегледи 587 коментарикоментари 0


Иван Искров положи клетва пред парламента за втори мандат като управител на БНБ. Той ще е начело на Народната банка още 6 години.
През октомври 2003 г. Искров беше избран от правителството на Симеон Сакскобургготски за управител на банката и замени на поста Светослав Гаврийски.
Около изборът му за втори мандат обаче имаше немалко спорове. В края на май, правителството на Станишев, гласува Искров да остане още 6 години на този пост. Това се случи доста преди 10 октомври, когато на практика изтича мандатът на управителя на БНБ. Тогава се породиха подозрения, че предишните управници искат да имат контрол над институцията. Появиха се и публикации за това, че изборът на Искров е незаконен.
Новото правителство обаче също гласува запазването на Искров на същия пост за още един мандат.
Подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" на банката ще бъде Калин Христов, който ще наследи на поста от Цветан Манчев. Мандатът на Христов започва да тече от 23 октомври тази година.
Съгласно закона подуправителите на БНБ са трима и се избират от Народното събрание по предложение на управителя на централната банка с мандат от шест години. Другите двама са Димитър Костов, който е подуправител, ръководител на управление „Банково" от юни 2005 г., и Румен Симеонов, който е подуправител, ръководител на управление „Банков надзор” от юни 2007 г. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg