EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Исканията на Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Исканията на Банско

mail10:09 | 16.01.2013прегледи 450 коментарикоментари 0


Община Банско внесе в МОСВ проект на изменение на Плана за управление на Национален парк Пирин. Основните предложения в документа са насочени към промени в режимите, въведени с Плана за управление в т.нар. Зона за туризъм, която съгласно плана обхваща съществуващите ски зони над Банско и Добринище. Целта на предложенията е чрез промяна на режимите да се даде възможност за изготвяне на проекти за развитие на тези ски зони. Предложенията не съдържат конкретни инвестиционни обекти.
Какво предстои?
Процедурата за приемане на подобни проекти за промяна на режимите на планове за управление на паркове предвижда следното:
Предстои предложенията да бъдат разгледани от Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ - колегиален орган към министъра на околната среда и водите. Конкретните предложения на Община Банско за промени в режимите ще бъдат публикувани за обществен достъп на интернет страниците на МОСВ и Дирекция НП „Пирин” най-малко 20 дни преди датата на заседанието на Висшия експертен екологичен съвет. При положително решение съветът предлага на министъра да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка за приемане от Министерски съвет, а при установени неточности или недостатъчна информация, го връща за доработване.
Ако предложенията на общината бъдат приети от Министерския съвет по съответната процедура, изготвените впоследствие планове и конкретни инвестиционни предложения ще бъдат подложени на Екологична оценка и Оценка за въздействието върху околната среда, включително и Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната „Пирин”, които подлежат на процедура за широко обществено обсъждане.
Контекст
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев разговаря с кмета на Банско Георги Икономов. Тема на срещата бяха исканията на бизнеса и гражданите на курортния град за строителство на нови съоръжения и ски писти. Георги Икономов връчи на министър Добрев копие от проекта за изменение на плана за управление на национален парк Пирин и мотивите към него.
На заседание на правителството през декември премиерът Бойко Борисов получи от кмета на Банско подписка за доизграждане на ски зоната в града. Тогава премиерът се ангажира въпросът да бъде разгледан и оторизира министър Добрев да координира действията за това. Министър Добрев потвърди, че подкрепя развитието на туризма в България. По неговите думи промените биха съдействали за подпомагане на гражданите и бизнеса в региона. На днешното заседание на Министерския съвет министърът ще запознае колегите си с направеното до момента за разрешаване на изграждането на нови ски съоръжения в Пирин.
Източник: МОСВ, МИЕТ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160