EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Искаме нова отсрочка за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Искаме нова отсрочка за АЕЦ "Белене"

mail14:10 | 27.09.2011прегледи 460 коментарикоментари 0


Споразумението за АЕЦ "Белене" между НЕК и Атомстройекспорт да бъде удължено до края на януари. За това е настояла българската страна, съобщи днес енергийният министър Трайчо Трайков, съобщава econ.bg. Вече са готови първите резултати от работата на консултанта по проекта за атомната централа HSBC, според които „може да се работи за превръщането на проекта в печеливш". Трайков обаче подчерта, че разликата между „печеливш" и "губещ" е много тънка и е въпрос на много прецизно договаряне.
По думите на Трайков удължаването на споразумението трябва да е след българската и руската Коледа, за да може да бъде свършено всичко както трябва. Освен това в края на декември ще бъдат ясни резултатите от стрес тестовете, допълни Трайков.
"Това, което ние искаме да сме сигурни, че се получава, е, че когато се сравнят прогнозите за развитие на пазара в следващите години и цената, на която може да произвежда електричество централата, да се види печеливш ли е проектът или не", коментира енергийният министър, цитиран от Dariknews.bg.
Трайков коментира още, че цената на произвежданата електроенергия изключително много зависи от инвестициите в построяването на централата. „Докато в газовите или въглищните централи една голяма част от цената на електроенергията, която се произвежда, идва от горивото, то при ядрените от 70-80-90 евро за мегаватчас, само две евро идват от горивото, всичко останало идва от това колко ви е струвало да построите централата. Колко е струвало да се построи, зависи основно от лихвата върху капитала, вложен за построяването", допълни Трайков.
Руската страна предлага да предостави част от финансирането. Затова основните разговори между двете страни са концентрирани върху цената на ресурса, обясни енергийният министър.
Припомняме ви, че в началото на юли Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт" подписаха допълнение за удължаване на споразумението за АЕЦ "Белене" от 2006 г. до 30 септември 2011 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg