EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ирландия закри "лоша" банка за секунди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландия закри "лоша" банка за секунди

mail14:15 | 08.02.2013прегледи 444 коментарикоментари 0


Ирландският президент Майкъл Хигинс спешно подписа закон за ликвидиране на една от "лошите банки" на страната, за да се стигне до ново споразумение с Европейската централна банка (ЕЦБ) за погасяване на дълга на страната при по-облекчени условия, предаде Асошиейтед прес. Депутатите от двете камари на ирландския парламент  подкрепиха закриването на Irish Bank Resolution Corporation - IBRC на спешно заседание, а Майкъл Хигинс прекъсна посещението си в Италия, за да подпише документа.
Министърът на финансите Майкъл Нунан заяви, че закриването на банката, която съществува от 2 години, ще бъде шок за 800-те й служители, които незабавно губят работата си. Той обясни, че правителството не е имало избор, след като плановете му, очертани преди месеци, са стигнали до световните информационни агенции.

"Чували ли сте някога за ликвидация, която е обявена един ден и не се осъществява с дни или седмици?", заяви Нунан пред депутатите, някои от които имаха само няколко минути да прочетат документа от 57 страници. "Кредиторите ще се наредят на опашка да измъкнат от компанията всичко, което могат, а длъжниците няма да платят и пени, тъй като знаят, че компанията ще бъде ликвидирана", допълни той. Ирландия планира да прехвърли активи на стойност 12 милиарда евро (17 милиарда долара) на друга банка за управление на лоши дългове - National Asset Management Agency - NAMA.
Ирландия създаде IBRC, която да управлява лошите предимно жилищни кредити на двете фалирали банки Anglo Irish и Irish Nationwide, двете най-неразумни банки в периода на икономическия бум в страната, насърчен от евтините кредити. Двете банки претърпяха крах, след като жилищният балон се спука през 2008 година. Според споразумението от 2010 година между Ирландия и ЕЦБ Дъблин трябва да изплаща 3,06 милиарда евро (4,1 милиарда долара) годишно до 2023 година и по-малки суми до 2031 година. Нунан посочи, че се надява ЕЦБ да одобри най-новите предложения на Ирландия, предвиждащи по-ниски лихви и по-дълъг период на връщане на помощта за банките.Следващото плащане при сегашните условия е на 31 март.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961