EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландия vs. Гърция: юли 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландия vs. Гърция: юли 2011

mail13:40 | 19.07.2011прегледи 631 коментарикоментари 0


Георги Ангелов, ikonomyka.org
Ирландия: Съобщението за последната мисия на ЕС, ЕЦБ и МВФ в страната обявява, че Ирландия към момента изпълнява (и преизпълнява) всички заложени цели в графика, включително намаление на бюджетния дефицит, реструктуриране на банковия сектор, структурни реформи, насочени към освобождаване на конкуренцията и пазара на труда. Страната върви към излизане от кризата и постигане на икономически растеж.
Гърция: В прегледа на споразумението се отбелязва, че изпълнението значително се забавя в последните тримесечия заради политически, административни и други пречки. Много мерки не са изпълнени, изпълнени са само частично или със закъснения. Бюджетният дефицит отново се е оказал по-висок от заложения, структурните реформи закъсняват, а икономиката продължава да потъва.

Както се казва, каквото си направиш сам, никой друг не може да ти го причини.
Обаче, и ЕС има голяма роля в лошите стимули. Ирландия, която изпълнява целите на споразумението, не получава нищо (например, по-ниските лихви по спасителния пакет за Ирландия се блокират от Франция, която иска да накара Ирландия да вдигне данъците си). Гърция, която не си изпълнява целите, бива възнаграждавана с по-ниски лихви, по-дълги срокове, ново финансиране, изключения от правилата на ЕЦБ и т.н.
В ЕС е така – който мрънка, получава. Как да не бъдеш скептичен когато същите хора искат да създадат нов 700-милиарден спасителен фонд? Как се гарантира, че парите няма да изтекат като вода в пясък към други мрънкащи страни (тип Гърция) без шансове за връщане?


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg