EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иран спира петрола за ЕС до дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иран спира петрола за ЕС до дни

mail09:20 | 30.01.2012прегледи 510 коментарикоментари 0


Иран може да прекрати вноса на стоки от страните от ЕС още идната седмица, заяви по англоезичния канал "Прес ТВ" заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Насер Судани, след като депутатите приключиха работата по законопроекта за забрана на доставките на петрол за страните от ЕС, предаде ИТАР-ТАСС.
Това намерение на Иран е в отговор на пакета от санкции срещу Техеран, които бяха одобрени на 23 януари на срещата на министрите на външните работи на 27-те  членки на ЕС, предвиждащ забрана да се сключват нови договори и да се удължават вече действащи споразумения за доставка на петрол от Иран за европейските страни. Сключените по-рано договори обаче остават в сила. Пълното ембарго ще бъде въведено към 1 юли - до този срок трябва да бъдат прекратени всички съществуващи договори, припомня ИТАР-ТАСС. Целта на кампанията е да се окаже натиск върху Иран да се откаже от ядрената си програма.
Според иранските експерти за Европа ще бъде трудно да намери алтернатива на иранския петрол на същата цена, тъй като нефтопреработвателните съоръжения в редица страни са проектирани за преработка на петрол с определено качество.  Тази седмица МВФ прогнозира, че цените на петрола могат да се вдигнат с 20 до 30%, ако износът на ирански петрол спре.
Иран ще усети ефекта от санкцията, но той няма да бъде смъртоносен, допълва ИТАР-ТАСС. Техеран изнася за ЕС едва около 20% от петрола си, а основните му купувачи са Китай, Южна Корея, Япония и Индия. Тези държави засега не планират да се присъединят към европейските санкции, а Пекин и Делхи дори не са обсъждали подобна мярка. В Сеул и Токио пък още не е взето решение по въпроса.

 

 


Тагове: Иран, петрол, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047