EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Иран отказва повече газ за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иран отказва повече газ за Турция

mail12:40 | 30.11.2015прегледи 1349 коментарикоментари 0


Иран заяви, че няма да увеличава своите доставки на газ за Анкара в случай на евентуален недостиг в Турция, поради сблъсъка й с Москва, предава Shana news agency. Иранският министър на петрола Биджан Намадар Занганех заяви, че Техеран има възможност да доставя газ до Турция само в рамките на съществуващия договор с Анкара.
Според споразумението, Иран е задължен да доставя до 10 милиона кубични метра газ на година. Въпреки това, миналата година Иран е доставил само 9 милиона куб. метра.
Напрежението между Москва и Анкара се увеличи, след като Турция свали руския бомбардировач Су-24 през границата със Сирия.
Ако търсенето на газ в Турция скочи, Иран няма да има възможността да достави повече отколкото са съществуващите количества, тъй като търсенето в Иран се очаква да се увеличи през студения сезон, каза министърът.

Иран предложи на чуждестранните инвеститори петдесет проекта за добив на петрол и природен газ на обща стойност 25 милиарда долара, съобщи Ройтерс. Реализацията на тези проекти ще зависи от това дали международните санкции срещу Иран ще бъдат отменени, както се очаква, в началото на идната година, както и от това дали компаниите ще приемат новите условия, които им предлага Техеран. Министърът на петролната индустрия Биджан Зангане заяви, че желаещите да се включат в проектите ще трябва да се примирят с миноритарен дял в бъдещите съвместни предприятия. Същевременно Зангане увери, че предлаганото сътрудничество ще бъде рентабилно, въпреки рекордното поевтиняване на петрола.
В конференцията в Техеран участвуваха „Бритиш Петролиъм“, „Шел“, „О Ем Ви“, „Тотал“ и други водещи компании от бранша, но не и такива от Съединените щати. Иранските власти обясниха този факт с ембаргото, което е все още в сила, въпреки че сделката за ограничаване на иранската ядрена програма беше подписана още през юли.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966