EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иран изтегли всички самолети „Туполев”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иран изтегли всички самолети „Туполев”

mail12:00 | 21.02.2011прегледи 649 коментарикоментари 0


Иран изтегли окончателно от гражданската си авиация всичките си самолети "Туполев" руско производство, които бяха забранени в страната за превоз на пътници. Това съобщи ръководителят на Организацията на гражданската авиация Реза Нахджавани, предаде Франс прес, позовавайки се на сайта на държавната телевизия.
Изтеглени са 17 самолета ТУ-154, все още използвани в четири ирански компании.Решението да се забрани на иранските компании да използват "Туполев" беше взето през 2010 година след поредица от катастрофи с много жертви с такива самолети, обикновено наемани заедно с пилотите им от компании в страни от бившия Съветски съюз. През януари Нахджавани съобщи, че след шест месеца ще има нов регламент, задължаващ иранските авиокомпании да ползват при полетите само ирански екипажи.
В днешното си съобщение той увери, че от година насам иранските авиокомпании са купили 35 нови самолета, за да заменят старите "Туполев" и да модернизират флота си.От 30 години Иран не може да купува директно нови самолети "Боинг" или "Еърбъс" заради американското ембарго за продажбата на всякаква летателна техника на Ислямската република. Техеран обаче успява да се сдобие със самолети втора употреба на международния пазар.
Иранското решение за голямо обновяване на гражданския авиофлот бе взето и под натиска на Европейския съюз, който "по съображения за сигурност" забрани през юли полетите над европейска територия на всички "Боинг" В727 и В747 и всички самолети "Еърбъс" А320 на националната авиокомпания Иранеър. През последните 10 години станаха петнайсетина катастрофи с ирански самолети, при които загинаха около хиляда души. При последната от тях през януари, когато самолет В727 на Иранеър се приземи неуспешно в северозападния град Орумийе, жертвите бяха 77, а ранените 27. Заради тази трагедия парламентът уволни министъра на транспорта.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161