EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иракли – засега спасена земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иракли – засега спасена земя

mail09:30 | 27.05.2011прегледи 1041 коментарикоментари 0


Въпреки че Иракли е официално защитена територия, тя е показателен пример за проблемите, които са характерни за развитието на българското Черноморие, пише в кореспонденция от България швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитиран от Дойче веле. Вестникът отбелязва, че единствено гражданските протести са спасили досега Иракли от унищожение, но подчертава, че да се прави това не е безопасно, тъй като природозащитниците се изправят срещу мощни империи и мафиотски структури.Малко са привлекателните плажове край Варна и Бургас, останали пощадени от гигантски бетонни хотели. Рядко изключение, поне засега, е местността Иракли, разположена до село Емона, община Несебър, към която община се числи и курортът Слънчев бряг. Плажната ивица на Иракли е част от българските обекти, включени в "Натура 2000", и от присъединяването на страната към Европейския съюз насам е защитена територия. Въпреки това и тук се строи хотелски комплекс, пише по-нататък изданието.
Още когато местността е включена в "Натура 2000" като защитен обект, тя вече е в полезрението на дружество, представящо се под името "Суис пропъртис". Според Андрей Ковачев от неправителствената организация Balkani Wildlife Society, ангажираща се за опазването на биоразнообразието в България, въпросното дружество е само параван, зад който се крият български интереси. Във всеки случай следата води от "Суис пропъртис" към акционерно дружество "Бългериън пропърти инвест", регистрирано в Швейцария. Факт, който обяснява и специалният интерес на швейцарският вестник към темата.
Инвеститорът "Суис пропъртис" не разполага с всички необходими разрешения и проектът му за хотелски комплекс е трябвало още в началото да бъде подложен на проверка за съвместимост с околната среда. Според Ковачев, цитиран от "Нойе Цюрхер Цайтунг", наложената впоследствие проверка вече е фарс, защото междувременно първоначалната екосистема е разрушена поради изсичането на гори и строеж на дига в района на планирания хотелски комплекс.
По всяка вероятност разрешение за строежа на хотелския комплекс ще бъде дадено. Единствено гражданските протести са попречили досега на това. Но пък протестите поне показват, че част от българското общество все пак проявява по-голямо внимание към въпросите за опазването на околната среда. Някои от протестиращите дори не живеят в региона, докато пък местните жители виждат в проекта шанс един беден реион да се измъкне от немотията.
Ангажиментът на природозащитници и граждански инициативи срещу бетонирането на защитени местности по българското Черноморие не е безопасно, тъй като неправителствените организации се изправят срещу мощни империи и мафиотски структури. И то в страна, която е известна с обвързаността на политиката и частните икономически интереси. Страна, чието правосъдие не си е създало особено добро име и няма особени успехи в борбата срещу съмнителни структури, заключава "Нойе Цюрхер Цайтунг".
 


Тагове: Иракли, земя
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg