EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирак пусна най-голямата си рафинерия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирак пусна най-голямата си рафинерия

mail16:31 | 11.09.2018прегледи 512 коментарикоментари 0


Ирак пуска отново в експлоатация производствена единица в рафинерията в Байджи, най-голямата в страната, която беше разрушена по време на боевете срещу джихадистката групировка Ислямска държава, съобщи министърът на петрола Джабар ал Луайби, цитиран от Франс прес.

Блок номер две в рафинерията, построена през 1975 година и произвеждала 250 000 барела на ден, бе пусната в експлоатация преди дни и ще бъде с капацитет 70 000 барела на ден, уточни министърът в комюнике.

Рафинерията, която никога не е била окупирана от Ислямска държава, беше превърната в куп развалини по време на боевете между групировката и правителствените войски в периода от юни 2014 до октомври 2015 година, приключили с прогонването на джихадистите от Байджи предава БТА.

Градът и регионът, разположени на 200 км северно от Багдад, на времето бяха индустриалната витрина на Ирак със своите няколко рафинерии и ТЕЦ-ове, железопътен възел и разпределителен център на петролопроводната мрежа. По-късно градът стана обект на мащабни грабежи и парламентът го обяви през юли 2016 година за пострадал от бедствие район.

Две години по-късно от двете страни на главната улица в града се издигат надупчени от снаряди и куршуми сгради, а в средата на пътното платно се вижда пометена от експлозии платформа на уличното осветление.

Ирак е вторият производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с близо 4,5 милиона барела на ден. Износът му през август достигна годишен максимум от близо 112 милиона барела на стойност над 7,7 милиарда долара, по данни на министерството на петрола.


Тагове: Ирак, рафинерия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg