EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ирак - новият петролен крал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирак - новият петролен крал

mail13:40 | 10.08.2017прегледи 10262 коментарикоментари 0


Ирак печели голямо предимство пред Саудитска Арабия в качеството на най-бързо развиващия се потребител на петрол в света, в условията на растяща надпревара между добиващите петрол да запазят своите най-ценни пазари.

През м. май Ирак е най-големият доставчик на суров петрол за Индия за трети месец, показват доставките, събрани от Bloomberg. Иракските доставки представляват 23% от покупките на Индия миналия месец, което е увеличение средно с 19% за предходните четири месеца, докато делът на Саудитска Арабия е спаднал с 1% до 17%, показват данните.

Производителите на петрол са изправени пред нарастваща конкуренция на основни пазари като Китай и Индия, като ОПЕК и партньорите на организацията продължават усилията си за ограничаване на добива, за да намалят глобалното пренасищане. Икономиката на Индия в размер на 2 трилиона долара внася над 80% от необходимия й за потребеление суров петрол и се очаква страната да бъде най-бързо разрастващият се потребител до няколко години.

"Когато става въпрос за доставка на суров петрол, Саудитска Арабия е кралят, но сега става принц", каза Р. Рамачандран, ръководител на държавните индийски рафинерии Bharat Petroleum.  

Ирак, който години наред е бил доставчик № 2 в Индия, успя да изпревари саудитците, тъй като през последните няколко години индийските рафинерии направиха съществено обновяване на съоръженията си, което им позволява да преработват суров продукт с по-високо съдържание на сяра.

Страните от Близкия Изток подобриха пристанищната си инфраструктура, за да осигурят стабилно снабдяване. Иракският петрол е бил по-малко предпочитан поради закъснения и несъответствия в превозите, тъй като, според Рамачандран, страната от Персийския залив не разполага с необходимата пристанищна инфраструктура.

"Иракският суров петрол придобива привлекателност и е много подходящ за нашите рафинерии", казват от Hindustan Petroleum. "Ирак излезе от недостига на доставки и цените са много конкурентни".

Източник: CBBSS


Тагове: Ирак, петрол
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960