EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ипотеките на хотели не застрашават банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ипотеките на хотели не застрашават банките

mail18:30 | 03.07.2009прегледи 695 коментарикоментари 0


Банките няма да пострадат сериозно от невъзможността на инвеститорите да погасяват ипотеките на хотелите си. Това заяви за Дарик Левон Хампарцумян, представител на Асоциацията на банките в България.
„Няма как да удари банките, защото първо няма как да се случи едновременно” – коментира още Хампарцумян.
Според него банките не биха спечели много от имуществото на хотелите, като се има предвид, че в момента нямат особено висока цена.
Хампарцумян добави още, че ако са били разумни в предишния период, банките: първо - не са финансирали много хотели и второ - никога не се финансирали 100 процента от стойността. Те са финансирали 60-70-80 процента от стойността на хотела. Така че това, което банката иска да вземе от хотела, е по-малко отколкото стойността на изграждане, камо ли пък вече пазарната цена, която обикновено е по-висока, колкото и да пада. Хотелът се продава примерно с отстъпка от 30 процента, но този хотел междувременно е бил финансиран да кажем на 70 процента, изплатени са част от главницата и лихвите, така че постъпленията от продажбата покриват кредита. Това е добрият сценарий. Лошият сценарий е, разбира се, да няма клиенти или да се продава с някакъв дискаунт 50-60-70 процента, което вече е по-сложно, но мисля, че не сме в този сценарий все още.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg