EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията и телекомите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията и телекомите

mail14:35 | 23.12.2021прегледи 2073 коментарикоментари 0


"Виваком" планира да индексира месечните абонаментни такси, като промените ще бъдат минимални и няма да надвишават натрупаната инфлация за 2021 г., съобщи телекомът. Увеличението на месечните такси ще бъде не повече от 1 лев с ДДС за всяка услуга, пише в съобщението.

"А1 България" и "Теленор" също обявиха, че ще индексират месечните абонаментни такси по договорите за ползване на телекомуникационни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година (Средногодишни ИПЦ, предходната година = 100).

Индексът за 2020 г. е 1,7 на сто. Индексът за 2021 г. ще бъде обявен в началото на идната година, като се очаква да е около 2,4 на сто, посочват от "А1 България".

Увеличението на цената на абонаментните планове ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г., и се очаква да бъде общо около 5 на сто, информира "Теленор" в секция "Мобилни планове" на интернет страницата си.

Описаната индексация е предвидена в договорите и съответните Общи условия към тях и ще се приложи едновременно за двата периода през първото тримесечие на 2022 г.„

Ето как коментира икономистът Георги Ангелов мерките на телекомите:

Мобилните оператори повишават цените с оправдание, че има инфлация. Инфлацията почти изцяло е движена от цената на енергията, така че реално мобилните оператори вдигат цените заради скъпия ток. Много други бизнеси правят същото. С други думи, бизнесът вдига цените, за да компенсира скъпия ток.

В същото време, обаче, бизнес асоциациите искат държавата да компенсира 75% от поскъпването на тока за бизнеса - и то безлимитно. При това, бизнес асоциациите искат базова цена от 119 лева, т.е. искат да върнат цените на тока от пролетта (което е нереално, при 119 лв цена някои от централите въобще не работеха, защото не могат да си покрият разходите).

Получава се малко противоречие - от една страна бизнесът вдига цените, за да компенсира скъпия ток, от друга страна бизнесът иска държавата директно да им компенсира скъпия ток. Опасявам се, че по този начин някои бизнеси ще получат двойна компенсация, ако междувременно са вдигнали цените. Имаме сектори, които са вдигнали цените с 40-50% за няколко месеца, а други са вдигнали с 2-3% (разбира се, различните сектори имат различен дял на разходите за енергия, по-енергоемките очевидно са по-ударени от скъпия ток).

Оптималната политика би била да се изследва сектор по сектор - колко са се увеличили енергийните разходи, колко са вдигнати цените и да се компенсира само разликата между двете. Съответно, това може да се заложи във формулата за компенсиране на бизнеса - колкото повече са увеличени цените в един сектор спрямо разходите за ток, толкова по-малко компенсиране. Това ще е и стимул бизнесът да не прекалява с вдигането на цените, след като получава и компенсации.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg