EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в Египет стигна 36,8%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Египет стигна 36,8%

mail15:25 | 13.07.2023прегледи 894 коментарикоментари 0


Инфлацията в Египет стигнала 36,8 на сто през юни на годишна основа, което е абсолютен рекорд за страна, потънала в икономическа криза. Това се посочва в официални данни, цитирани от Франс прес.

Предишният рекорд от 34,2 на сто през юли 2017 година последва, както и тази година, силна девалвация на местната валута във връзка със спасителен заем от Международния валутен фонд (МВФ).

Египетската лира е загубила половината от стойността си за една година, което е довело до скок на цените, тъй като домакинствата не са могли да свържат двата края в страната, която е зависима от вноса. 

Според официалните данни растежът на инфлацията се е смекчил през последните месеци, но цените на хранителните стоки и на напитките са се увеличили с 64,9 на сто спрямо юни миналата година. Това съобщи Националната статистическа служба "КАПМАС" (CAPMAS).

Дори и преди настоящата икономическа криза две трети от 105–милионното население на страната е живяло под или малко над прага на бедността, според Световната банка.

Египетската икономика бе тежко засегната от руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, която повиши цените на пшеницата, тъй като Египет е един от най-големите вносители на зърнени храни в света. 

Войната дестабилизира международните пазари и накара инвеститорите да изтеглят милиарди чуждестранна валута от страната, чийто доларови резерви са се свили с 20 на сто. 

Оттогава тези резерви нарастват, достигайки 34,8 милиарда долара през март, от които 28 милиарда долара под формата на депозити на богати съюзници от Залива, което е с 500 милиона долара повече от февруари. Те обаче трябва да нараснат с още 7 милиарда долара, за да достигнат нивото отпреди пандемията. 

Египет, една от петте страни в света, които са най-силно изложени на риск от дефолт по плащането на външния си дълг, според агенция "Мудис" (Moody’s), трябваше да разчита през последните години на спасителни мерки от страните от Залива и на МВФ.

Миналата година МВФ одобри заем от 3 милиарда долара за Египет, чийто външен дълг е нараснал почти тройно за 10 години, достигайки рекордните 165,4 милиарда долара тази година, според данни на министерство на планирането. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg