EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в еврозоната нарасна за първи път през ноември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в еврозоната нарасна за първи път през ноември

mail13:10 | 16.12.2009прегледи 563 коментарикоментари 0


Годишната инфлация в еврозоната е нараснала с 0,5 на сто през ноември, в целия ЕС - с 1 процент, а в България и Румъния - с 0,9 и 4,6 на сто. Тези данни публикува на сайта си европейската статистическа служба.
Анализаторите очакваха показателят да се увеличи с 0,6 процента в еврозоната, отбелязва AP. Въпреки това данните за ноември бележат първото покачване на инфлацията от пролетта. От месец май, когато годишната инфлация беше нулева,
цените се понижиха, отчитайки спад от цели 0,7 на сто през юли, когато дефлационният натиск беше най-силен в контекста на най-тежката рецесия в Европа от Втората световна война.
Причина за спада е и сриването на цените на енергийните продукти след миналогодишните максимални стойности - цената на барел петрол се понижи от близо 150 долара през юли 2008 година до около 30 долара в началото на годината.
Икономистите очакват по-нататъшно покачване на инфлацията след започналото увеличение на производството. При все това малцина от тях прогнозират инфлацията да нарасне прекалено силно, което означава, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да остави основната си лихва на исторически ниското
равнище от 1%, макар че започна да спира някои от извънредните мерки за осигуряване на ликвидност, въведени през последните две години.
Най-голямо нарастване на годишната инфлация е отчетено в Гърция (2,1%), следвана от Словения (1,8 %).
Най-голямата европейска икономика, Германия, отчита умерено увеличение на показателя от 0,3%, отбелязва AP.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg