EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Инфлацията в Германия, Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Германия, Франция

mail10:30 | 17.09.2018прегледи 472 коментарикоментари 0


Растежът на потребителската инфлация в Германия стабилизира през август на юлското ниво от 2,0%, като за четвърти пореден месец се задържа в или над това важното инфлационно целево ниво на ЕЦБ, показват окончателни неревизирани данни на немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през август с 0,1% на месечна база след растеж с 0,3% през юли.

На годишна база потребителската инфлация нарасна за втори пореден месец с 2,0%, след като през май тя удари връх от 2,2% (най-висока инфлация от февруари 2017 година насам)

Основна причина за запазване на относително високата инфлация през август е продължаващото силно нарастване на енергийните цени с 6,9% спрямо година по-рано, след като през юли те се увеличиха с 6,6 на сто. Цените на хранителни стоки нараснаха на годишна база с 2,5%, докато растежът на цените на услугите се забави до 1,4% от 1,6% през юли.

Основните потребителски цени (изключвайки цените на храни и енергия) пък се повишиха през август с 1,3% спрямо година по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) през август остана на нивото от предходния месец, но нейният растеж на годишна база се забави до 1,9% от 2,1% през юли.

В същото време френската статистика отчете ускоряване на инфлацията във втората по сила икономика на еврозоната.

Индексът на потребителските цени (CPI) във Франция се повиши през август с 0,5% спрямо юли, когато се понижи с 0,1%, като на годишна база растежът на инфлацията стабилизира за втори пореден месец на ниво от 2,3 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация във Франция (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна на месечна база с 0,5% и се повиши за втори пореден месец с 2,6% на годишна база, отбелязвайки най-солиден растеж от март 2012-а година насам.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg