EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в Германия през декември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Германия през декември

mail16:03 | 20.01.2016прегледи 747 коментарикоментари 0


Oкончателните данни на немската официална статистика Destatis показват, че през декември потребителската инфлация в Германия отбеляза най-слаб растеж на годишна база от 2009-а година насам.

Индексът на потребителските цени (CPI) през декември се понижи с 0,1% спрямо ноември, когато нарасна с 0,1%, като на годишна база потребителската инфлация се повиши с едва 0,3% след растеж с 0,4% през предходния месец. По този начин инфлацията в Германия отбеляза най-слабо повишение от 2009-а година насам, забавяйки се за четвърта поредна година (от 2011-а година насам).

Енергийните цени се понижиха през декември със 7,0% на годишна база след спад със 7,5% през предходния месец, като това продължава да бъде основен негативен фактор за ниската инфлация в страната.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекса HICP според общите европейски стандарти) през декември остана на нивото от ноември (0,0%), когато се повиши с 0,1%, съвпадайки с предварителните данни на Destatis. В същото време хармонизираната инфлация на годишна база нарасна в края на 2015-а с едва 0,2% след растеж с 0,3% през ноември.

По този начин немската инфлация остава твърде далеч под целевото средносрочно ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2%.

Упорито ниската инфлация в Германия и в цялата еврозона принуди ЕЦБ да намали на заседанието на 3-ти декември своята депозитна лихва (лихвата при която търговските банки държат свободните си средства в централната банка) с 10 базисни пункта до -0,30% и да удължи с шест месеца до март 2017-а година срока на действие на програмата за "количествени улеснения" (месечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро).

Според редица анализатори обаче, ЕЦБ вероятно ще остане под натиск да предприеме допълнителни стимулиращи мерки, но не и на предстоящото в четвъртък (21-ви януари) първо за настоящата година заседание.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg