EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в Германия и Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Германия и Испания

mail09:04 | 01.11.2023прегледи 489 коментарикоментари 0


Инфлацията в Германия се понижи до 3,8 на сто на годишна база през октомври, според първоначалните данни на статистическа служба на страната "Дестатис" (Destatis). Това е най-ниското ниво на показателя от август 2021 г. През септември годишното повишение на потребителските цени бе 4,5 на сто.

На месечна база, спрямо септември, няма промяна в цените. 

Базовата инфлация, която изключва цените на храните и енергията се понижава през октомври на годишна база от 4,6 на сто до 4,3 на сто, показват още предварителните данни.

Цените на енергоизточниците в Германия се понижават на годишна база през октомври с 3,2 на сто, а тези на храните растат с 6,1 на сто.

По хармонизираната европейска методика инфлацията през октомври в Германия на годишна база е 3 на сто. През септември стойността на показателя спрямо деветия месец на 2022 г. беше 4,3 на сто, предаде Ройтерс.

На месечна база през октомври спрямо септември има понижение от 0,2 на сто.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс прогнозират, че в инфлацията през октомври в цялата еврозона (данните се очаква да бъдат публикувани утре от Евростат, бел. ред) ще се забави до 3,2 на сто на годишна база, след като показателят бе на ниво от 4,3 на сто през септември.

Инфлацията в Испания през октомври е в размер на 3,5 на сто на годишна база, показват данни на Националния статистически институт на страната (INE), предаде Ройтерс.

Покачващата се цена на електроенергията компенсира спада на цените на горивата през октомври, както и по-бавното поскъпване на храните и безалкохолните напитки, допълват от статистическата служба.

Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на пресните храни и енергията, е била 5,2 на сто на годишна база, или спад от 5,8 на сто през периода до септември, показват още предварителните данни.

Инфлацията, измервана по хармонизираната методология на ЕС, се покачи с 0,2 проценти пункта през октомври спрямо септември до 3,5 на сто на годишна база. Увеличението е с по-малко от очакваното от анализаторите, анкетирани от Ройтерс, които предвиждаха ръст до 3,7 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg