EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията 2,7% в ЕС, България- 2%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията 2,7% в ЕС, България- 2%

mail13:20 | 16.05.2012прегледи 421 коментарикоментари 0


Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 2,6% през април спрямо 2,7% през март, обяви Евростат, потвърждавайки предварителната си оценка от преди две седмици, предаде ДПА. Въпреки това инфлацията във валутния съюз е останала доста над целевото равнище на Европейската централна банка (ЕЦБ) -
"близо до, но под 2%” - ограничавайки възможността за понижаване на лихвените проценти, което може да допринесе за съживяване на икономиката. Месечната инфлация е 0,5 на сто за април, се посочва в доклада, поместен на сайта на Евростат. Основната причина за априлското покачване на цените като цяло е поскъпването на алкохола и тютюна (+4,7 процента), на транспорта (+4,3 процента) и увеличаването на жилищните разходи (+3,9 процента), посочва Евростат. От друга страна са се понижили цените на комуникациите (-3,1 процента), а при образованието се наблюдава лек растеж (+0,7 на сто), както и при разходите за развлечения и култура (+0,8 на сто), допълва Евростат.
В Германия - най-голямата икономика в еврозоната - инфлацията е била 2,2 процента или под средното равнище. В Испания и Гърция ценовите увеличения през април са били сдържани, подпомагайки тяхното състояние, отбелязва ДПА. Годишната инфлация е била 1,5 процента в Гърция и 2 процента в Испания. В Италия - друга затруднена членка на еврозоната - обаче е отчетено много по-високо равнище (3,7 процента). В целия ЕС годишната инфлация е 2,7 процента за април, което е забавяне спрямо 2,9 процента през март. Най-ниско годишно равнище се наблюдава в Швеция (1 процент), Гърция (1,5 процента), Ирландия и Румъния - по 1,9 процента, а най-високо - в Унгария (5,6 процента), Естония (4,3 процента, Чехия и Полша (по 4 процента), отбелязва Евростат на сайта си.
В България е отчетена годишна инфлация от 2 процента за април тази година след 1,7 на сто през март и месечна инфлация от 0,2 на сто през април.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg