EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Инфлация в Австрия = 0,7% през март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлация в Австрия = 0,7% през март

mail12:38 | 19.04.2016прегледи 1241 коментарикоментари 0


Евтиното гориво свали инфлацията в Австрия до 0,7% през март, съобщава Wienerzeitung. Немското издание уточнява, че силният спад на цените на горивата е позволил нивото на инфлацията а Австрия през март да падне с 0,3% от 1%, достигайки 0,7%, което е и най-ниското ниво от ноември насам. Ако не бяха налице евтините цени на горивата то инфлацията щеше да достигне 1,3% заявяват от Statistik Austria.

Основната група услуги, които се определят като двигател за мартенската инфлация са услугите в „ресторанти и хотели", които са се увеличили средно с 3,3%. В микро-кошницата най-голяма влияние върху инфлацията оказват предимно храните, които са с 1,3% по скъпи през март в сравнение с година по-рано.

През периода февруари-март цените нарастват с 0,8%, като основна причина за това е 13,6 процентното увеличение на цените на дрехите и обувките, свързани най-вече с промяната на сегашните пролетни колекции с летните.

Като цяло за ЕС и еврозоната март не донесе нито понижение, нито повишение на цените. Припомняме, че се наблюдава спад на инфлацията при 15 държави от ЕС, във Финландия царува нула процентовата инфлация, а при осталите 12 страни членки на ЕС е налице увеличение на инфлацията. За март Австрия е на 5-то място по повишение на инфлация в ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg