EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлациия: Повишение в Испания, спад във Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлациия: Повишение в Испания, спад във Франция

mail08:01 | 14.08.2023прегледи 537 коментарикоментари 0


Нарастването на годишната инфлация във Франция се е забавило през юли до 4,3 на сто на фона на значителното поевтиняване на енергията и по-бавния темп на поскъпване на хранителните продукти и на промишлените стоки. Това сочат официалните данни на френската статистическа агенция "Инсее" (INSEE). 

Нарастването на потребителските цени се е забавило с 0,2 процентни пункта до 4,3 на сто през юли, спрямо 4,5 на сто, регистрирани през юни. Това е най-ниското равнище на показателя от повече от година.

Индексът на потребителските цени (CPI - ИПЦ) се е повишил с 0,1 на сто на месечна основа, след като нарасна с 0,2 на сто през юни.

Понижаването на инфлацията във Франция през миналия месец е отчетено на фона на спад в цените на енергийните продукти - с 3,7 на сто на годишна основа, което се дължи най-вече на рязкото забавяне при поскъпването на природния газ - до 4,5 на сто в сравнение с отчетения ръст с 22 на сто през предходния месец, посочва "Инсее".

Годишното поскъпване на храните отслабва до 12,7 на сто през юли, спрямо ръст с 13,7 на сто през юни, а на промишлените стоки - до 3,4 на сто при 4,2 на сто месец по-рано. Поскъпването на дрехите и обувките също се забавя от 5,3 на сто през юни до 3,4 на сто през юли, донякъде поради удължаване на сезона на летните разпродажби, посочва френската статистическа агенция. 

Междувременно отделни данни показаха, че броят на безработните във Франция, съгласно класификацията на Международната организация на труда (МОТ), се е увеличил с около 20 000 души - до 2,2 милиона през второто тримесечие на 2023 г., в сравнение с предходното тримесечие, информира "Инсее".

Нивото на безработица в страната се повишава с 0,1 процентни пункта до 7,2 на сто от икономически активното население.


Потребителските цени в Испания са се повишили с 2,3 на сто през юли спрямо същия месец на миналата година. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новите окончателни данни на Националния статистически институт (INE), които потвърдиха първоначалната оценка и отговориха на прогнозите на анализаторите.

През юни годишната инфлация в Испания спадна до 1,9 на сто. Нарастването на показателя през юли се дължи предимно на ръст на цените на горивата и смазочните материали за личните превозни средства. Цените на ваканционните пакети се повишиха, както и цените на плодовете.

Междувременно цените на електроенергията и газа са били по-ниски през юли, след като се повишиха през същия месец на 2022 г.

Основната инфлация, която изключва сезонно променливите цени на пресните храни и енергията, е била 6,2 на сто през юли на годишна основа, спрямо 5,9 на сто през юни.

Испанската годишна инфлация, измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени, се е покачила до 2,1 на сто през юли от 1,6 на сто през юни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg