EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Интерсолар Варна АД на борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерсолар Варна АД на борсата

mail18:00 | 18.06.2012прегледи 1196 коментарикоментари 0


Интерсолар Варна АД вече се търгува на Българска Фондова Борса. Днес Красимир Узунов, изпълнителен директор на „Интерсервиз Узунови”, откри борсовата сесия на и отбеляза началото на търговия на емисия акции на Интерсолар Варна АД-София. Акциите ще се търгуват на основен пазар BSE в сегмент „Standard”. Размерът на емисията е 26 073 000 лева и съответства на броя акции, като всяка акция е с номинална стойност 1 /един/ лев. Определената от заявителя индикативна референтна цена за първата търговска сесия е 1,50 /един и петдесет/ лева. Акциите на Интерсолар Варна АД ще се търгуват под борсов код ITV. В късния следобед от БФБ за EconomyNews.bg коментираха, че веднага след откриването е имало инвеститорски интерес, но до реална сделка все още не се е стигнало.
Интерсолар Варна АД управлява фотоволтаична електрическа централа „Равна гора” близо до Варна. Соларният парк е с проектна мощност от 5MWp и с прогнозирани годишни приходи от 4.5 млн. лева при очакван годишен добив от 6 479 мегаватчаса. Дружеството разполага с 25-годишен договор за продажба на енергията на местното разпределително дружество Е.ОН. Интерсолар Варна АД е дъщерно дружество на компанията за продажби на битова техника „Интерсервиз Узунови", която притежава 25 473 000 лв. от капитала му. Красимир Узунов, изпълнителен директор на „Интерсервиз Узунови”, отбеляза: “ Интерсолар Варна АД ще предложи на инвеститорите възможност за постоянна и сравнително безрискова доходност, тъй като компанията ще бъде дивидентно ориентирана. Предвижда се средният размер на дивидента да бъде 7,55% годишно. Общо платеният дивидент се предвижда да възлезе на 73,9 млн. лв. до 2036 г., при планирана печалба за периода от 76,6 млн. лв. Прогнозите ни се базират на фиксираната в подписания договор цена от 0,69911 лв. на kW/h на изкупуваната електроенергия за гарантиран период от 25 години. Паркът, който сме създали, е от най-добрите в Европа. Най-важното, което го отличава, е:
-На първо място влагането на изключително качествени компоненти, придружено с 25-годишна гаранция на фирмите производители.
-Контролът от страна на TUV Rhainland Германия и SGS България върху проектирането и строителството на централата е гаранция за качествено изпълнение на проекта.
-Фотоволтаичната централа разполага с уникален софтуер, който позволява ежечасен
мониторинг и бързото отстраняване на възникнали проблеми. Последното довежда до
увеличение на производителността.
-Допълнителната застраховка за спиране на производството за срок от три месеца за всяка авария.
Надхвърлихме прогнозата за производство на консултанта Meteocontrol GmbH за 6,48 хил. MW/h годишно още през първата календарна година от експлоатация на соларния парк с 4,74%. Това се обяснява с конкретните висококачествени компоненти, които вложихме за изграждането на този соларен парк и перфектното му управление и мониторинг.”

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg