EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интернет доставчиците са срещу саботажа на СО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интернет доставчиците са срещу саботажа на СО

mail17:10 | 23.03.2011прегледи 811 коментарикоментари 0


Сдружението на независимите интернет доставчици, което обединява близо 20 български оператори, се обяви против практиката от последната седмица за рязане на интернет кабели, без предупреждение в София. Според представители на браншовата организация, става въпрос за крайно непремерени действия, които не могат да бъдат решение на проблема с развитието на телекомуникационната инфраструктура у нас.
„Действията са изключително вандалски и се извършват в момент, когато повечето оператори у нас и без това са започнали да прибират инфраструктурата си под земята. В сравнение с други европейски столици, като Букурещ например, София е в много по-прилично състояние и тенденцията е в бъдеще висящите кабели да са все по-малко. Затова е много странно, защо рязането на кабели се случи точно в този момент. Според нас в случая не става въпрос за интереса на гражданите, много от които на практика останаха без телефон и интернет достъп. От тези действия са засегнати почти всички членове на сдружението ни и хиляди потребители. Интерес от случилото се има някоя друга телекомуникационна компания, която се стреми по нелоялен начин да ограничи конкуренцията си на този доста наситен пазар. Затова отново питам: защо прекъсването на кабели стана точно сега“ - заяви Страхил Иванов, председател на сдружението.
„Решението на проблема с висящите кабели не може да бъде насилствено и с цената на прекъсване на услуги от критична важност за потребителите. Още повече, че другата възможна алтернатива за полагане на кабелите ни е каналната мрежа на БТК, а бившият държавен телеком иска цени, които не са разходоориентирани. Това вече беше потвърдено с решение на Комисията за регулиране на съобщенията. Именно високата цена за достъп до инфраструктура от толкова важно обществено значение е и причината България да е толкова изостанала по отношение проникването на широколентови услуги в по-малките населени места, където почти няма конкуренция и единствената алтернатива е бившият държавен телеком. Интернет доставчиците нямат друга алтернатива за разполагане на своите кабели, защото би било абсурдно да започнем да разкопаваме цяла София“ - добави Страхил Иванов.
Председателят на Сдружението на независимите интернет доставчици посочи още, че интернет достъпът и телефонията са комунални услуги и няма обективна причина да бъде забранявано тяхното разпространение чрез кабели по стълбовете, докато за други комунални услуги, като електричеството, това е позволено. „Резултатът от тази акция е, че страда крайният потребител, а интерес от случилото се може да има единствено някоя конкурентна телекомуникационна компания“ - обобщи Страхил Иванов.


 


Тагове: интернет, СО
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg