EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Интерконекторът с Румъния през 2015

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерконекторът с Румъния през 2015

mail11:00 | 10.11.2014прегледи 684 коментарикоментари 0


Ключови за намаляване зависимостта на България от един източник на газ са интерконекторите с Румъния и Гърция. През 2015 г. в експлоатация се очаква да бъде въведена газовата връзка със северната ни съседка, а до края на 2016 г. трябва да се реализира и газопроводът с Гърция, това прогнозира бившият енергиен министър Васил Щонов на конференция "Природен газ – инфраструктура, пазар и услуги".
Щонов подчерта, че началото на изграждането на Южния газов коридор ще повиши сигурността на доставките на природен газ за страната ни и за региона на Югоизточна Европа. "С реализацията на проектите от Южния газов коридор на ЕС ще бъде осигурен маршрутът за договорените алтернативни доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция и Гърция от находището Шах Дениз 2", допълни той. Според него очакваните доставки от 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз 2" по Южния газов коридор представляват около 40% от текущото потребление в България. В рамките на работното посещение в Азербайджан, от българска страна бяха подписани и два стратегически документа с държавната нефтена и газова компания SOCAR. Предвижда се да се проучат възможностите за разширяване на газовото хранилище в Чирен, както и получаване на ранни доставки на азерски газ от 2017 г. от газовата връзка с Гърция. "Нашата цел е с повишаването на капацитета, газовото хранилище в Чирен да бъде използвано изцяло при евентуална промяна в режима на доставки на природен газ за страната", подчерта Васил Щонов.
Като друг стратегически за България проект, той посочи газопровода "Южен поток", който ще бъде алтернатива на маршрута за доставки на природен газ от Русия. В момента страната ни е в активен диалог с ЕК, за да отговори проектът на всички европейски норми. "Важно за България е да бъде подписан и договорът за транзитни такси. Постигането на висок размер на транзитните такси ще гарантира приходи в максимален обем за България", подчерта Щонов.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg