EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интерес към БГ сортове лози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерес към БГ сортове лози

mail13:30 | 12.09.2013прегледи 1127 коментарикоментари 0


Напоследък се засилва интересът към българските сортове лози, сочат наблюденията на Института по лозарство и винарство в Плевен. Това заяви неговият директор доцент Иван Пачев пред БТА. Според експерта причина за тази тенденция е фактът, че селекцията на българските сортове е съобразена с местните климатични условия. Пачев е убеден, че се увеличава и интересът на производителите на посадъчен материал към българските сортове. Вносните сортове са създадени да виреят при други метеорологични условия, затова у нас те не винаги могат да се адаптират бързо, често заболяват, каза Пачев. По думите му това е една от причините да се наблюдават по-големи измръзвания на лозови масиви, някои от които са създадени и на неподходящи терени. Най-новите десертни сортове лози, селектирани в Плевен, са "Гарант" и "Плевенски фаворит", уточни директорът на Института по лозарство и винарство. "Гарант" е един от най-ранно зреещите бели десертни сортове. Гроздето му узрява още в края на юли и началото на август. Гроздът е средно голям със средно големи зърна, с висока плодовитост и добив. Той е с повишена устойчивост на ниски температури и мана. Другият - "Плевенски фаворит", също е бял, десертен сорт. Той узрява малко по-късно - в средата на август. Лозите също имат висока издръжливост на студове и мана. Това грозде е с много добри вкусови качества и е подходящо за консумация в свеж вид. На въпрос колко ще струва на производителя създаване на ново лозе, Пачев отговори, че за един декар е нужна инвестиция от 4 500 до 5 000 лева. Една лозичка е 3-3,50 лв, а освен това трябват средства за подготовка на почвата и съответните съоръжения за лозето, поясни той.

Директорът на Института по лозарство и винарство изрази убеждението си, че трябва да възстановят "Гъмза"-та, която е традиционен български сорт, но по някакви конюнктурни причини е бил изоставен. "Останали са около 1 000 декара от него. Има лозя с малко "Гъмза" в района на Ново село -Видинско, в районите на Свищов и Павликени. А "Гъмза"-та се търси много в Русия и Полша", каза Пачев. Директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен допълни, че според него в България "като цяло десертните лозя почти ги няма". "Малко площ са останали в Северна България, които са основно на Института в Плевен, почти навсякъде се садят винени сортове", каза той. Според него сега най-предпочитаните сортове са "Мерло", "Каберне совиньон", чисто "Каберне", "Рубин" и "Кайлъшки мискет". Тази година е добра за лозарите, бе категоричен експертът. "Очаква се добивът да бъде с 20-30 на сто по-висок в сравнение с миналогодишния. Зимата беше мека и лозата се "отблагодарява" за хубавото време и положените грижи, добави той. Според Иван Пачев очакванията са изкупните цени на гроздето да бъдат като миналогодишните - за винените сортове по 50-60 стотинки за килограм, а за десертните - до един лев - лев и половина. Захарността ще бъде 22-24 промила, ако се задържи хубавото време, прогнозира доцент Иван Пачев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg