EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инсайдери в САЩ се подслушват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инсайдери в САЩ се подслушват

mail20:53 | 21.10.2009прегледи 548 коментарикоментари 0


Федералните агенти в САЩ от години подслушват мобилните телефони на наркотрафиканти и мафиоти. Случаят с последните арестувани за търговия с вътрешна информация показва, че методът сега се използва и за нелоялни търговци и управители на фондове, съобщава Reuters.
Рай Райарантам, който е създателят на хедж фонда Galleon Group, бе обвинен миналия петък, че е натрупал печалба от $20 млн. при търговия с вътрешна информация. Основните доказателства в съда идват именно от телефонно подслушване – прецедент в историята на случаите с търговия на вътрешна информация на Wall Street.
Според експерти използването на този метод във финансовите разследвания не трябва да е изненадващо и, че то може да помогне много на правителството в ограничаването на търговията с вътрешна информация.
Според някои използването на подслушване в такива ситуации няма да е много ефикасно, защото трудно могат да се пресеят криминалните намерения на един търговец сред хилядите телефонни разговори, които той провежда.
Изключително трудно е  подслушването като метод да бъде одобрен от съда в САЩ. Властите могат да получат съгласието на съда да използват този метод, само ако всички други методи са се провалили или са прекалено опасни.
Получиш ли веднъж одобрение от съдебния орган, самото подслушване е лесна работа. Методът разбира се е претърпял еволюция. Миналата година са издадени разрешения за подслушване на 1 891 души, като при 1 793 от скучайте са се подслушвали подвижни устройства (най-често мобилни телефони), едва 31 са били за домашни телефони и още по-малко за служебни телефони.
След това, което се случи с Рай Райарантам, много от брокерите са притеснени. Те научиха по трудния начин, че макар да имат достъп до конфиденциална информация за фирмата и се мислят за привилегировани, всъщност не са.  Те знаят много тайни, но една им обягна – ние ги слушахме, коментира Прет Барара прокурор за Южния окръг на Ню Йорк.
Така в бъдеща привилегировани служители с бели якички на Wall Street ще си задават въпроса дали законът не ги подслуша, преди да предприемат действия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg