EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Иновации: здравословен хляб, безглутеново кексче

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновации: здравословен хляб, безглутеново кексче

mail15:10 | 23.02.2018прегледи 5764 коментарикоментари 0


Нов вид здравословен високобелтъчен хляб, подходящ за диабетици и хора със сърдечно-съдови заболявания, разработи Институтът по криобиология и хранителни технологии в София. Иновацията е от европейски мащаб и бе представена в рамките на международната изложба „Агра” на пловдивския Панаир.

Хлябът „Зърнея” е създаден по дисертацията „Технология за получаване на хляб, предназначен за специфични здравословни нужди” на асистента в института Илиана Борисова, съобщава в. Монитор. „Хлябът е на база ръжено брашно, като се добавят високопротеинови брашна – тиквено, слънчогледово, ленено, конопено и сусамово”, разказа откривателката. По думите й „Зърнея” хранителните и профилактични ползи от консумацията на хляба са значими. В различните му пет асортимента хлябът съдърга от 12,8 до 17,7 % протеини за разлика от ръжено-пшеничния хляб, произведен по традиционната технология и съдържащ средно 8% протеини. Хлябът има и подобрен мастно-киселинен състав. При варианта му с коноп и лен съдържането на омега 3 мастните киселини нараства от 4,5 до 19 пъти в сравнение с ръжения хляб. Откритието има обогатено съдържание на биологично активни субстанции, като например б-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро и макроелементи, както и витамини от група „Б”. Затова асистент Борисова смята, че редовната консумация на „Зърнея” може да доведе до намаляване на лошия холестерол  и така да окаже положително въздействие върху хората със сърдечно-съдови заболявания. Наред с това хлябът спокойно може да се консумира от диабетици, тъй като ползите са, че повишава глюкозния толеранс на организма. Друга полза е, че повишава антитуморния имунитет при онко заболявания. Ако се консумира редовно най-малко година и половина, топи и килограми при затлъстяване. „Зърнея” има и антиоксидантен ефект, а така също повишава имунитета на организма срещу бактерии и паразитни инфекции. Асистент Борисова се надява към иновативния здравословен хляб да проявят интерес фирми, които ще могат да го произвеждат и да го пуснат по щандовете на магазините.

Високобелтъчният хляб е само едно от общо 72 открития на фирми и научни институти, които се представят на „Агра” в Пловдив. Това е и своеобразен рекорд на международната изложба в последните 3 години, каза главният директор на панаира Иван Соколов. „Това е ясен знак, че бизнесът тръгва в нова посока. Той се стреми да създава не просто продукти и услуги, а стил на живот”, каза той.

Рекорд отчитат и институтите и опитните станции, част от Селскостопанска академия. През последните 10 години те са патентовали 229 нови сорта, 102 от които са патентовани през последните 5 години. Само за миналата година 20 нови сорта са били защитени пред Патентното ведомство от институтите в СА, каза председателят на академията проф. д-р Васил Николов. Други две новости за българския пазар е дело на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Едната е диетично безглутеново кексче с повишено съдържание на есенциални елементи. Проф. Николов не скри, че е опитал кексчето, което е било сладко и вкусно. Втората новост е месно-зеленчуков пастет с намалено съдържание на мазнини и обогатен с пребиотици и протеини. Ново меню за космонавти са разработили в Института по криобиология, разказа доц. Илиана Начева.

„Кръстили сме го „Оригинално космическо меню” и то съдържа лиофилизирани продукти. Всъщност това са три комплекта с три ястия. Едното е вегетарианско меню. Другото е супа, основно ястие и десерт. Космическото меню включва ястия, които са били част от първото българско космическо меню. Съставено е от български ястия, национални, с характерния наш вкус, които много добре бяха приети навремето от българските и руските космонавти”, обясни доц. Начева. По думите й от години има интерес към лиофилизираните храни основно от туристи, мореплаватели и алпинисти.

 


Тагове: хляб, кексче
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg