EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иновативен проект започва в парк "Възраждане"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновативен проект започва в парк "Възраждане"

mail15:10 | 03.08.2023прегледи 647 коментарикоментари 0


Охладено пространство е името на новия иновативен проект, насочен към адаптирането на градската среда към климатичните промени и екстремните жеги, на които сме свидетели. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи проекта в амфитеатъра в парк "Възраждане", където ще бъде изградено охладеното пространство.

Присъстваха заместник-кметът по екология Десислава Билева, кметът на район "Възраждане" Савина Савова, Ирена Пенчева, директор на Националния доверителен екофонд, водещ партньор по проекта.

Кметът обясни, че местата на амфитеатъра са разположени на слънчевите лъчи и няма как да се използват целодневно. Затова по линия на Норвежкия механизъм с водещ партньор Националния доверителен екофонд и партньори още седем други общини, Столичната община е първата, която открива този свой иновативен проект, отбеляза Фандъкова.

Около 250 хил.евро ще се инвестират в обновяването на пространството, където ще бъдат поставени перголи, на тях увивни растения, а за разхлаждане ще има и оросителна система.

Когато седнат хората, те ще бъдат на естествена сянка, създадена от растенията и ще се охлаждат с оросителната система, посочи кметът Фандъкова. По думите ѝ това са малки, иновативни проекти, които обаче трябва да се мултиплицират, тъй като климатичните промени и екстремно високите температури са факт.

Кметът подчерта, че се гордее с парк "Възраждане", създаден от Столичната община преди няколко години, след съдебни дела за земята, върху която е разположен. Благодарение на съдебната защита, която терен по терен правихме, всъщност запазихме над 100 дка и създадохме този изцяло нов парк, каза Фандъкова.

Днес това е предпочитано място за почивка и развлечение за столичани със спортните площадки и съоръжения, детските площадки, аквапарка, който само за юли има 12 хиляди посетители. До края на октомври трябва да е завършена и охладителната зона, през есента да се засади растителността, за да може догодина хората да усетят хладината от оросителната система и новите растения, каза столичният кмет. 

Тя припомни, че Столичната община защити голяма част от терена за парк "Кукуряк", над 100 дка, в район „Овча купел“, което ще даде възможност за изцяло нов парк, в близост до училища и метростанция. Наесен трябва да започнем и изграждането на новия парк в "Младост" със средства от бюджета на Столичната община, информира кметът Фандъкова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg