EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Инициатива за достъпни нови лекарства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инициатива за достъпни нови лекарства

mail17:59 | 08.03.2016прегледи 702 коментарикоментари 0


Асоциация Активни потребители се присъедини към „Европейския алианс за отговорно проучване и разработване и достъпни лекарства”, като се включи в петицията, популяризирана от  Европейската потребителска организация и съвместно с много други потребителски организации подкрепи декларация за създаването на система за проучване и разработка (П&Р) на лекарства, която съответства на обществените здравни потребности и осигурява достъп до лекарства, които потребителите могат да си позволят.

Новите лекарства трябва да носят ползи на потребителите. Лекарствата, от които те имат нужда, не биват разработвани. Нововъведенията в медицината са донесли значими успехи в лечението на ограничен брой заболявания, докато лекарства срещу антибиотична резистентност, депресия или деменция не се разработват или не се осъвременяват.

Какво трябва да се направи?

    Средствата за финансиране на проучванията трябва да се насочат към сфери с остри здравни нужди.

    Потребителите не трябва да плащат по два пъти за едно лекарство – първо за разработката и проучването му и втори път за закупуването му, особено когато публични средства са финансирали създаването му.

    Нужна е оценка на ползата от съществуващите и нови лекарства в ЕС, за да се гарантира, че разходите на потребителите за лекарства са оправдани. Така, ако се използва „оценка на здравната технология” ще се определи кои лекарствени цени да бъдат възстановявани от Здравната каса, като приоритет се даде на по-ефективните лекарства.

    Увеличаването на лекарствените цени може да бъде резултат от злоупотреба с монополно или господстващо пазарно положение или съгласувани практики, които могат да бъдат санкционирани по реда за наказване на нарушения на забраната за нелоялна конкуренция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg