EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия ще купува петрол и други стоки от Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия ще купува петрол и други стоки от Русия

mail13:35 | 14.03.2022прегледи 611 коментарикоментари 0


Индия възнамерява да приеме руска оферта за закупуване на петрол и други стоки на по-ниски цени с плащане чрез трансакция рупия-рубла. Това съобщиха високопоставени индийски представители, цитирани от Ройтерс, на фона на западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна.

Индия, която внася 80% от нужния й петрол, обикновено купува около 2 до 3% от доставките от Русия. С оглед на скока в цените на петрола с 40% обаче индийското правителство се стреми да увеличи вноса на руски петрол, ако това ще помогне да се намалят покачващите се цени за електроенергия. 

Русия предлага петрол и други стоки с много сериозно намаление и ще бъдем щастливи да ги вземем. Трябва да решим някои въпроси като кораби-цистерни, застрахователно покритие и петролни комбинации. След като го направим, ще приемем офертата на по-ниска цена, заяви едно от цитираните лица.

Някои международни търговци избягват руски петрол, за да не бъдат засегнати от санкциите, но според официалните източници от Делхи това няма да попречи на Индия да внася руски петрол.

В момента се изготвя търговски механизъм за трансакции рупия-рубла, който да бъде използван за плащането на петрола и другите стоки.

И двете високопоставени лица, които пожелаха анонимност, не казаха какво количество петрол се предлага или каква е отстъпката.

Финансовото министерство на Индия не отговори на молбата за коментар, изпратена по електронната поща.

Русия прикани така наречените приятелски страни да поддържат търговските и инвестиционни връзки с Москва. Индия има дългогодишни отношения с Русия в отбраната и се въздържа при гласуването в ООН, което осъди инвазията в Украйна, въпреки че Делхи призова да се сложи край на насилието.

Руската компания "Сургутнефтегаз" позволи на китайските купувачи да получат петрол, без да предоставят гаранционни акредитиви, за да избегнат санкциите, казаха източниците пред Ройтерс.

Индийското правителство, чиито сметки за внос могат да нараснат с 50 милиарда долара през финансовата година, стартираща през април, търси по-евтини суровини за тор от Русия и Беларус, тъй като разходите по програмата за субсидии са скочили неимоверно.

Правителството, което вече удвои субсидиите за финансовата година, която приключва на 31 март, отпусна допълнителни 149 милиарда индийски рупии (1,94 милиарда долара).

Кабинетът очаква субсидиите за торове да се увеличат с поне 200 до 300 милиарда рупии през идната финансова година спрямо сегашната оценка за 1,05 трилиона рупии, според двата официални източника.

Ако можем да получим по-евтин тор от Русия, тогава ще го вземем. Това ще ни помогне да решим някои финансови проблеми, коментираха те.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg