EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия с хармонизиран ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия с хармонизиран ДДС

mail06:25 | 02.07.2017прегледи 1680 коментарикоментари 0


Нов хармонизиран данък добавена стойност влезе в сила от 1-ви юли т.г. на територията на цяла Индия. Властите казват, че тази данъчна реформа е най-голямата, откакто Индия обяви независимост през 1947 г., предаде Франс прес.
Мярката цели да опрости търговията и да модернизира икономиката на страната с население 1,25 милиарда души, като премахне търговските бариери между отделните индийски щати. Досега заради това, че отделните щати имаха свои ДДС, обичайно явление бяха безкрайните опашки от камиони на граничните пунктове между тях.
С  новия хармонизиран ДДС, наречен Данък върху стоките и услугите, се сбъдва една мечта на страната и ще се реализира идеята за Велика Индия, каза индийският премиер Нарендра Моди, който планира преизбиране на поста през 2019 г. Той обаче призна, че ползите от новия хармонизиран ДДС няма да се забележат незабавно.
Хармонизираният данък е плод на десетилетия на преговори между Делхи и отделните щати. Той заменя съвкупност от данъци, чиито проценти понякога драстично се различаваха между отделните райони на страната.
Първоначално хармонизираният данък беше замислен като данък с един процент, но в крайна степен е с четири - 5, 12, 18 и 28 процента. Това с какъв от тях да се обложи всеки продукт бе предмет на ожесточени спорове в специално създадена комисия. Щатите освен това запазиха възможността да събират собствени данъци върху някои продукти.
Днес като илюстрация, че новият данък поражда бъркотия, например в щата Тамил Наду билетите за кино се облагаха с 30 процента местен ДДС, плюс с 28 процента според хармонизирания ДДС.

снимка:pixabay.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153