EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия отново изнася чай, ориз, кафе, плодове за Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия отново изнася чай, ориз, кафе, плодове за Русия

mail15:35 | 21.04.2022прегледи 1075 коментарикоментари 0


Индия е възобновила износа за Русия на чай, ориз, плодове, кафе и морски продукти. Контейнери с тези индийски стоки са били изпратени от руски вносители миналата седмица, съобщава "Икономик таймс“.

Доставките на продукти от Индия за Русия практически са били преустановени след 24 февруари заради трудностите в транспорта и разплащането между индийски и руски партньори. Търговските плащания в момента се осъществяват в рупии и рубли, а някои банки провеждат такива операции в евро, според източниците.

Русия е най-големият пазар за индийски чай, чийто внос е достигнал 40-45 милиона килограма годишно. 

Русия поддържа използването на национални валути в разплащанията с индийското правителство, тъй като обемът им нараства, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал "Индия тудей“, цитиран от ТАСС. От дълго време поддържаме използването на националните ни валути във взаимните разплащания между правителствата на двете страни, ние имаме финансова система, вие също и ги използваме все повече, каза той. 

Освен това индийските държавни нефтопреработващи компании планират да закупуват, колкото може повече петрол от Русия, съобщи в. "Икономик таймс", цитиран от ТАСС, позовавайки се на свои източници.

Индийските вносители очакват увеличение на покупките на петрол през идните седмици. Заради събитията в Украйна и нарасналия брой случаи на Ковид-19 в Китай Индия може да получи по-голямо количество петрол на по-привлекателна цена, отколкото по-рано, според изданието. Индийските вносители възнамеряват да променят стратегията си за покупки на търгове с договорни сделки за получаване на по-значителни отстъпки.

След 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна, Индия е закупила 15 милиона барела руски петрол от търговци и руски компании, като се разплатила за доставките в долари по обичайните банкови канали.

В края на март медиите съобщиха, че Москва и Делхи разглеждат възможност за създаване на алтернативна платформа за трансакции за осъществяване на двустранна търговия в рупии и рубли на фона на западните санкции срещу Русия, припомня ТАСС. Индийското правителство може да разреши на Русия да инвестира и да взима кредити на индийския вътрешен пазар.

Механизмът за търговия на основата на местна валута има ключово значение за продължаване на търговията между Делхи и Москва, тъй като Индия купува много стоки от Русия, включително в областта на отбраната и ядрената енергетика, а Индия експортира в Русия фармацевтични, селскостопански и други стоки. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg