EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Индия: Намалява търсенето на златни изделия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия: Намалява търсенето на златни изделия

mail14:40 | 05.10.2017прегледи 10482 коментарикоментари 0


Тази година се предвижда намалено търсене на златни изделия на традиционния индийски фестивал Дивали, който ще се проведе на 19 октомври. Продажбите на злато могат да пострадат поради обтегнатите геополитически и икономически отношения в района на Югоизточна Азия, коментират експерти от Tavex. Новите данъчни ставки върху бижута в Индия и нововъведената забрана за износ на злато над 22 карата извън страната са също причини за очаквания спад.

Златните бижута и изделия, които са традиционен подарък за индийците, са най-честата покупка и по време на Дивали - най-големият индийски и индуистки празник, често сравняван с Християнската коледа. Продажбите на ценния метал обикновено са най-благоприятни по време на фестивала, но тази година могат да спаднат поради несигурните политически и икономически отношения в региона, които влияят и на пазарите. Агресивната политика на Северна Корея и труднопредвидимите реакции на Индия, Южна Корея и Япония рефлектират и върху инвеститорите в района, които търсят сигурност, като влагат финансите си в злато, а това директно покачва цената му в подобни кризисни моменти.

Цената на благородния метал допълнително се увеличава и поради нововъведения данък „лукс“ в Индия, който се начислява на 3,3%, коментират експерти. Според последни данни, има видима промяна в ценообразуването на златото - преди да влезе в сила новата данъчна ставка тази година, таксите, заедно с данъците и сервизните услуги за производството на едно златно изделие са били на стойност 12.4%, а в новата данъчна действителност, те възлизат на 14%.

Друг фактор, който също ще повлияе негативно на продажбите на ценния метал по време на „Фестивала на Светлината“ е и забраната за износ на злато над 22 карата извън Индия, влязла в сила този август. Традиционно, златните медалиони и монети са 15% от износа на бижута и ценни камъни и метали, според данни от фискалната година, приключила през март 2017. Специалисти обаче предвиждат предстоящ спад, заради новите законови забрани, които целят да спрат реимпорта на златото, което се продава извън Индия и се връща обратно в страната на по-ниска цена, с цел лична печалба за инвеститорите.
Обща практика в Индия е износителите на злато да печелят от продажбите на метала, като не плащат 10% данък внос, тъй като повечето останали пратки се таксуват. До този момент, Индия е внесла почти два пъти повече злато през последните няколко месеца на годината, заради покупки от Южна Корея, с която има безмитно споразумение. Според експерти, този и други подобни примери налагат забраната за износ на златни изделия над 22 карата, но тази забрана влияе и на потенциалните покупките по времето на празника Дивали, тъй като се превдижда инвеститори да се въздържат от покупката, която обикновено биха направили, защото няма как да се възползват от предишните законови вратички.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg