EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия иска плащане на петрола в рупии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия иска плащане на петрола в рупии

mail09:40 | 07.03.2024прегледи 366 коментарикоментари 0


Резервната банка на Индия (Reserve Bank of India) е поискала от големите държавни рафинерии в страната да окажат натиск върху доставчиците от Персийския залив да приемат поне 10 процента от плащанията за петролните доставки да стават в рупии през следващата финансова година. Това са посочили трима изпълнителни директори от преработващите предприятия, цитирани от индийския в. "Икономик таймс". 

Целта е да се засили използването на рупии в международната търговия и да се намали зависимостта от щатския долар, посочват източниците, пожелали анонимност. Правителството в Делхи се тревожи, че бързо нарастващото търсене на енергийни суровини в Индия ще постави под натиск националната валута, като същевременно иска да използва растежа в потреблението за собствено предимство. 
   
Индия е третият по големина вносител на суров петрол в света и се прогнозира, че през текущото десетилетие ще бъде основният двигател на растежа в световното потребление. Преобладаващата част от световните петролни трансакции се извършват в долари, макар Китай да постигна известен успех в по-силното използване на юана за плащане на вноса.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg